NOVA ODLUKA

Šverceri cigareta dolaze na svoje: Legalno će se iz BiH moći uvoziti samo dvije kutije

Image
Foto: shutterstock

'U slučaju svakog pojedinog putnika oslobođenje može primijeniti na bilo koju kombinaciju proizvoda'

31.8.2020. u 11:17/ Vijesti.hr

U Hrvatsku će se od 15. listopada moći unijeti samo dvije kutije cigareta umjesto deset, a sužavaju se i limiti za tzv. male pošiljke nekomercijalnog značaja.

Image
ROBA VRIJEDNA 3,25 MILIJUNA KN

Jedna od najvećih zapljeni ovog tipa: U kamionu su trebali biti briketi za tržište EU, no...

Image
ROBA VRIJEDNA 3,25 MILIJUNA KN

Jedna od najvećih zapljeni ovog tipa: U kamionu su trebali biti briketi za tržište EU, no...

Opskrba jeftinijim cigaretama iz BiH ili (u manjoj mjeri) iz Srbije, i one u legalnim okvirima i izvan njih, ove je godine već donekle otežala epidemiološka situacija, a odskora će i novi propisi, piše Poslovni dnevnik.

Od zastupljenijih kategorija duhanskih proizvoda isto vrijedi i za duhan za pušenje, za koji će maksimalna količina pošteđena naplate nameta također biti peterostruko manja nego dosad. Umjesto dosadašnjih 250 grama slobodno će se moći unijeti 50.

Te promjene dio su predloženih izmjena Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnojprtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU) te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja. Radi se o prijedlogu izmjena koji je ovaj tjedan pušten u javnu raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim su pravilnikom inače definirani i limiti za alkoholna pića, kao i "rezervno gorivo" u prenosivim spremnicima, ali fokus promjena ponajprije je na cigaretama/duhanu, s tim da je od količinskih smanjenja izuzet zračni promet.

U odnosu na postojeći pravilnik predviđa se i dopuna kojom se određuje da maksimalne količine za sedam specificiranih duhanskih prerađevina i proizvoda predstavljaju 100 posto sveukupne dozvoljene količine.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

"U slučaju svakog pojedinog putnika oslobođenje može primijeniti na bilo koju kombinaciju proizvoda pod uvjetom da sveukupni postotak iskorištenih pojedinih odobrenih količina na prelazi 100 posto", pojašnjava se u prijedlogu izmjena.

Koliko god takve sličice zvuče periferno, potencijalni financijski efekti novih pravila igre to baš i nisu. Godišnja potrošnja cigareta u Hrvatskoj procjenjuje se na više od 300 milijuna standardnih pakiranja, a posljednje dostupne procjene kažu da se oko sedam posto potrošnje cigareta odnosi na neoporezive cigarete, s poreznom markicom (najčešće) BiH ili bez markice. To je u velikoj mjeri siva zona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
zbog usklađivanja

Dobra vijest za umirovljenike! Stižu veće mirovine, evo kada kreću isplate

Više s weba