organizacija na osnivačima

Svi osnovnoškolci imat će jedan besplatan obrok: Kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole

20.10.2022. u 8:00/ Zorana Čičak Kulić

Kuhano ili ne i što će točno učenici jesti još se ne zna. Sigurno je samo da besplatni obroci stižu na početku drugog polugodišta

Na jelovniku za ručak tjestenina s mljevenim mesom i salata od cikle. Svakog dana ova školska kuhinja pripremi 240 ručkova. Besplatan obrok za sve učenike pozdravljaju, ali pripremiti ga, bit će pravi izazov.

"Pitanja je mnogo jer imamo organizacijskih i tehničkih zahtjeva, trebamo vidjeti na koji način sada u školi pripremati obroke za 600 učenika,hoće li nam trebati dodatna zapošljavanja i hoćemo li imati ostalih resursa za takvo nešto", kaže Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko u Zagrebu.

Topli obrok uglavnom imaju učenici u produženom boravku, a oni stariji u školi mogu jesti mliječni obrok.

"To bude neki namaz i kruh, pekarski proizvod, a ako ćemo dobiti besplatni obrok bilo bi dobro da bude kuhani, pravi ručak", kaže Petra Boroje, učenica 7. razreda OŠ Trnsko u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za besplatan obrok vlada daje 10 kuna po učeniku, a kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole. Organizacija je na osnivačima - gradovima i županijama.

"Ne možemo inzistirati da budu kuhani obroci svugdje u školama ako za to ne postoje preduvjeti. I sada postoje modeli da u nekim školama se dovozi topli obrok, negdje je to varijanta dobrog hladnog obroka, uvjeti su različiti", kaže Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Image
bjanko zadužnice

Škole posegnule za ovrhama jer školske obroke ne mogu platiti svi roditelji. Je li rješenje u 'besplatnim' obrocima svima?

Image
bjanko zadužnice

Škole posegnule za ovrhama jer školske obroke ne mogu platiti svi roditelji. Je li rješenje u 'besplatnim' obrocima svima?

35 posto učenika nema školski obrok jer školsku kuhinju nema čak 15 posto matičnih i još 58 posto područnih škola.

Cijene školskog obroka u Hrvatskoj trenutačno se kreću od 7 do 11 kuna. 102 tisuće učenika plaća punu cijenu obroka, njih 41 tisuća ima djelomičnu subvenciju, a za 62 tisuće učenika školski obrok je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od dvije godine upozoravaju i bore za pravo djeteta na školsku prehranu. I uspjele su - 311 tisuća učenika imat će besplatan obrok.

"Jako je puno djece kojima je školski obrok jedini cjelovit obrok u danu. Svako 4 dijete u riziku je od siromaštva, u osnovnim školama to je 80 tisuća djece", kaže Olja Družić Ljubotina iz inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok.

Kuhano ili ne i što će točno učenici jesti još se ne zna. Sigurno je samo da besplatni obroci stižu na početku drugog polugodišta.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dnevna doza predsjednika

Milanović Srbiji: 'Bez oduševljenja! Ugledajte se na svog predsjednika', Slovenki: 'Nabavite kanadere'

Više s weba