Bandić diže spomenik

Svi Tuđmanovi spomenici: Izbrojali smo koliko ulica, trgova, škola i obala se naziva po prvom predsjedniku

23.8.2018. u 7:00/ Aida Šukurica

Spomenika tek ima 20, što je mala brojka pored čak 42 ulice dr. Franje Tuđmana

Bit će to najljepši i najveći Tuđman u Hrvatskoj. Tako je novi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku najavio Milan Bandić.

I stvarno - zagrebački će Tuđman biti visok šest metara - što je veće od ostalih 20 spomenika koji već postoje u Hrvatskoj. Odlučili smo izbrojati sve Tuđmanove kipove, biste, ulice, trgove, šetališta, obale, škole, mostove....

S rukom na srcu i pogledom prema Sljemenu uskoro će stajati spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. Na mjestu gdje sada stoji takozvana zagrebačka piramida, uskoro će stajati najveći spomenik Franji Tuđmanu. U visinu bi trebao ići čak 6 i pol metara, a procjenjuje se da će postavljanje koštati 4 i pol milijuna kuna.

Samo granitno postolje bit će visoko čak metar i pol. Plato i pristupna staza prostirat će se na 40-ak kvadrata, osvjetljenih led rasvjetom. "Mislim da sam uspio napraviti jednu stvar koja že ostati, jednu vrijednu sklupturu, spomenik. Dostojnu toga smisla. Ja sam imao sreću i veliku čast biti kao kipar u ime svih nas, taj hvalitelj naseg Franje Tuđmana", kazao nam je kipar i autor spomenika Kuzma Kovačić.

Natječajem se sada traži tvrtka koja će u bronci izliti spomenik Kuzme Kovačića koji je
napravio i prvi spomenik, podignut u Škabrnji 2001., ali i onaj u rodnom mjestu.

U Velikom Trgovišću, izgrađen je jedan od 20 spominika prvom hrvatskom predsjedniku. Tu je od 2013, a iako je u njegovom rodnom gradu, nije najveci.

Trenutno se najveći nalazi u Makarskoj, i visok je 4,8 metra. Tu su redom i onaj u Slavonskom brodu, Kaštel Lukšiću, mjestu Pridraga i u Benkovcu. Svi su oni u top pet najviših spomenika u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Franjo Tuđman, zna se tko je bio. Grad je grad. Zagreb je Zagreb. U redu je da je tamo najveći", pričaju nam građani. 

"Ja ih više ne bih podizao. Mislim da je to bacanje novaca. Bolje da naprave nesto za djecu", smatra drugi dio građana.

Spomenici su zadnjih godina znali izazvati i podsmijeh zbog izgleda. Najviše kritike bilo je na one u Kninu, Makarskoj i u Pridragi kraj Zadra.

"Mislim da su kipovi Frađnji Tuđmanu jedna velika sramota i za umjetnost i ljude koji to postavljaju, dozvoljavaju amaterskim kiparima da rade spomenike ispod svakog estetskog kriterija, koji su neproporcionalni, koji su na razini ispod bilokojeg vještijeg klesara", smatra Feđa Gavrilović, kritičar i galerist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
veliko priznanje!

RTL-ovoj Mojmiri dodijeljena 'Večernjakova ruža'!: 'Drago mi je što se cijeni ženska s mišljenjem, a ne sa strukom!

Spomenika tek ima 20, što je mala brojka pored čak 42 ulice doktora Franje Tuđmana, 9 osnovnih škola Franje tuđmana, 49 trgova i čak 11 obala nazvanima po prvom hrvatskom predsjedniku.

Po prvom predsjedniku nazvano je i nekoliko  monumentalnih građevina u Hrvatskoj.  Tako i aerodrom glavnog grada. Most u Osijeku isto nosi Tuđmanovo ime. Ali onog u Dubrovniku, jedinog krasi ime doktora Franja Tuđmana

Više s weba

Pročitajte još

Image
Provjerite listiće!

Zagrepčanin osvojio 5+1 dobitak u Eurojackpotu, dobio 645.000 eura, pogođen i 5+0, opet u Zagrebu

Više s weba