Čuvajte svoje zdravlje!

Svjetski dan šećerne bolesti: Treći je uzrok smrti u Hrvatskoj, a problem je jer se kasno otkriva

Image
Foto: Pixabay

U proteklih nekoliko mjeseci dogodilo se nekoliko pozitivnih promjena

14.11.2020. u 8:03/ Hina

Šećerna bolest treći je uzrok smrti u Hrvatskoj, a glavni razlog su kronične komplikacije do kojih dolazi zbog kasnog otkrića bolesti, pa je Svjetski dan šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenoga, prilika da se podsjeti na važnost ranog otkrivanja i liječenja dijabetesa.

Image
'Svi volimo pomicati granice'

Prikuplja novac za dječaka kojem prijeti amputacija noge: Mladi Leon penje se na Zagrepčanku 214 puta!

Image
'Svi volimo pomicati granice'

Prikuplja novac za dječaka kojem prijeti amputacija noge: Mladi Leon penje se na Zagrepčanku 214 puta!

Podaci iz CroDiabRegistra govore o 315.000 oboljelih u Hrvatskoj, no procjenjuje se da je stvarni broj oko 500.000 s obzirom da tek 60 posto oboljelih ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti. 

Šećerna bolest tipa 1 se ne može prevenirati, za razliku od tipa 2 na čiju pojavnost, uz genetske, značajno utječu okolišni čimbenici. Međunarodna dijabetička federacija stoga preporučuje bavljenje tjelesnom aktivnošću u trajanju od minimalno 30 do 45 minuta najmanje tri puta tjedno, uz kvalitetnu prehranu i dovoljan unos voća i povrća, te bez alkohola i zasićenih masnih kiselina, koji značajno doprinose povećanju rizika od bolesti.

Pozitivne promjene proteklih mjeseci

S obzirom na pandemiju Covida-19 i rizik koje taj virus predstavlja za kronične bolesnike, na portalu NaInzulinu pobrojali su neke od pozitivnih promjena koje su se proteklih mjeseci dogodile u skrbi o dijabetičarima unutar zdravstvenog sustava.

Uvedena je, među ostalim, eDoznaka za medicinska pomagala, na čemu su udruge dugo inzistirale, pa pacijenti više ne moraju ići kod svog obiteljskog liječnika po komad papira, kao i mogućnosti isporuke lijekova na kućnu adresu zahvaljujući projektu "Pozivi za zdravlje" Hrvatske ljekarničke komore. Smanjena je doplata za inzulin. Za dijabetičare tipa 1 svi inzulini osim jednoga (kojemu je cijena sada triput niža nego prije) su dostupni bez doplate, a zahvaljujući A5 uputnici, odnosno telemedicini, izabrani liječnik može obaviti konzultacije o nečijem dijabetesu sa specijalistom dijabetologom bez potrebe za odlaskom i pregledom.

"Na taj način pacijent bez izlaska iz kuće telefonskom konzultacijom s izabranim liječnikom može dobiti službenu preporuku za promjenu ili uvođenje neke nove terapije. Obiteljski liječnik mu po dobivanju takve preporuke od specijaliste slobodno može pisati nove eRecepte ili eDoznake, koje će pokriti HZZO", kaže glavni urednik portala NaInzulinu Davor Skeledžija .

Ove godine Svjetski dan šećerne bolesti posvećen je promicanju uloge medicinskih sestara u prevenciji i upravljanju dijabetesom.

Trag divljači
Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
default_cta
90 dana: Životi samaca
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
PUŠTENA U PRIRODU

VIDEO Šta radi zmija vikendom? Ide u šoping! Ekipa iz Dumovca opet intervenirala: 'Opazili su je kupci'

Više s weba