'Ima osobnost i privlačan izgled'

Svjetsko, a naše! U Karlovcu se proizvodi najbolji pištolj za samoobranu koji je hit i u Americi

30.10.2019. u 7:15/ Petar Panjkota

Težak je samo pola kilograma, ima 11 metaka, i stoji 569 dolara

Vjerojatno niste znali, ali u Hrvatskoj - točnije u Karlovcu proizvodi se najbolji pištolj na svijetu. Zove se Hellcat, težak je samo pola kilograma, ima 11 metaka, i stoji 569 dolara. Stručnjaci su ga prozvali najboljim pištoljem za prikriveno nošenje i samoobranu. Pištolj je već postao hit u Americi.

Tako o ovom mikrokompaktu nazvanom Hellcat kažu ocjene i konstruktora i korisnika, otkako je nedavno premijerno predstavljen u Americi, gdje je odmah postao hit. Naciji ludoj za oružjem svidjela se njegova ergonomija, preciznost, prihvatljiva cijena od 569 dolara, kao i kapacitet spremnika od čak 11 metaka, jedinstven za pištolj tako malih dimenzija. 

"Amerikanci kažu da neko oružje ima dušu ili nema. Znači, Hellcat prije svega ima osobnost, privlačan vanjski izgled, vizualno je atraktivan, za razliku od drugih pištolja koji su dosta beskrvni", kazao je sudski vještak za balistiku Dubravko Gvozdanović.

Od ideje do konačnog proizvoda, sve faze Hellcata nastale su u Karlovcu, u prostorima tvrtke HS Produkt, gdje već više od 20 godina proizvode neke od najcijenjenih komada oružja na svjetskom tržištu. Tako su i sada prepoznali novi trend malih pištolja s velikim kapacitetom.

"Formiraju se zahtjevi koji bi trebali ići iznad, ili postaviti veće kriterije nego što konkurencija ima. Tada na scenu stupa inženjerijsko-konstrukcijski dio, koji onda pokušava realizirati ideje i želje uprave, prodaje ili našeg partnera Springfield", kazao je direktor HS produkta Željko Pavlin.

HS Produkt ima najveću proizvodnju pištolja u svijetu

Radeći mahom za američkog partnera, HS Produkt postala je s godinama jedna od tvornica s najvećom proizvodnjom pištolja u svijetu.

Tvrtka HS Produkt trenutačno zapošljava 1600 ljudi i po tome je najveća proizvodna kompanija u Hrvatskoj. Ovdje se godišnje proizvede 300 tisuća komada pištolja i stalno se uvode najnovije visoke tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi roboti imaju točno određenu ulogu u procesu proizvodnje Hellcata, tako i oni na kojima radi Ivan.

"To je robotska ćelija za poliranje. Tri su robota, dva za oštre ivice i treći za poliranje. Sve je automatizirano, brže od radnika pet puta", kazao je zaposlenik Ivan.

Prvi veliki uspjeh tvrtke, pištolj HS2000 već je godinama službeno oružje hrvatske policije i vojske, kao i jurišna puška VHS-2. Koriste makedonski, indonezijski i tajlandski vojnici, ukupno desetak stranih vojski. 

U Karlovcu ne slijede trendove, nego ih sami nameću

"HS Produkt više nije tvrtka koja slijedi trendove, već je tvrtka koja nameće trendove i uspostavlja standarde vezane za samoobrambeno i vojno-policijsko oružje" kazao je vještak Pavlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
DOBILA I AUTO NA POKLON

Položila vozački iz 960. puta. Potrošila tisuće funti: 'Nismo joj se usudili reći da odustane'

Kako u niti jednoj drugoj proizvodnoj grani sličnog primjera svjetski utjecajne hrvatske kompanije nema, pitali smo direktora za tajnu uspjeha.

"Radimo ozbiljne analize tržišta, raspolažemo ozbiljnim modernim tehnologijama, i dajemo priliku, pogotovo mladim ljudima, da iskažu svoje kreativne potencijale. Naravno, vrlo je bitno voditi ih u pravom smjeru i tražiti doista ono što tržište traži", zaključio je direktor Pavlin.

Zvuči jednostavno, ali nije. A kad je već svijet bez oružja - barem za ovu generaciju - utopija, svakoga može inspirirati da na tržištu koje se stalno mijenja i napreduje, i mala Hrvatska može imati svoju zvijezdu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
promenada po rivi

Sunčano nedjeljno popodne Splićane je izmamilo van. Pogledajte šušur na splitskoj rivi

Više s weba