svi koristimo njihove proizvode

Dell, Apple i Microsoft na sudu zbog izrabljivanja: 'Djeca stara šest godina radila su u rudniku za 10 kn'

Image
Foto: Shutterstock

Sudskim dokumentima priložene su fotografije djece deformiranih ruku i nogu. Neka su i osakaćena

17.12.2019. u 8:17/ rtl.hr

Pet vodećih svjetskih tehnoloških kompanija optuženo je da snose dio odgovornosti za smrt i teške ozljede djece u Africi, prisiljene na rad u rudnicima kobalta.

Tužbu protiv Tesle, Applea, Alphabeta, Microsofta i Dell Technologiesa podigla je u ime 14 obitelji iz Demokratske Republike Kongo (DRK) pred sudom u Washingtonu američka neprofitna organizacija Međunarodni zagovornici prava.

Kompanije su dio sustava prisilnog rada koji je prema tvrdnjama obitelji rezultirao smrću i teškim ozljedama njihove djece, tvrde u organizaciji.

To je prvi slučaj da se više kompanija iz tehnološkog sektora suočava sa sudskim postupkom zbog vađenja kobalta, napominje Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudskim dokumentima priložene su fotografije djece deformiranih ruku i nogu. Neka su i osakaćena.

Šestero od 14 djece u tom predmetu stradalo je u urušavanju tunela, a ostala su pretrpjela ozljede koje su im promijenile život, uključujući paralizu, ističu Međunarodni zagovornici prava.

Upravo se čita

Image
novi detalji

Vođa militanata IS-a nije umro u borbi? Amerikanci objavili da se raznio

"Te kompanije - najbogatije kompanije na svijetu, kompanije koje proizvode fensi uređaje - tolerirale su sakaćanje i ubijanje djece kako bi se domogle jeftinog kobalta", kazao je za Thomson Reuters Foundation odvjetnik obitelji Terrence Collingsworth.

Zbog ektremnog siromaštva obitelji, djeca - neka u dobi od samo šest godina - bila su prisiljena napustiti školu i raditi na poslovima vađenja kobalta u vlasništvu britanske rudarske tvrtke Glencore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glencore se već suočio s optužbama da koristi dječji rad.

Neka su djeca bila plaćena samo 1,50 dolara po danu, a radila su šest dana u tjednu, ističu Međunarodni zagovornici prava.

"Ti ljudi moraju birati između smrti od gladi i riskiranja života da bi se prehranili", upozorava Collingsworth.

Dell je na zahtjev Thomson Reuters Foundationa za komentarom elektronskom poštom odgovorio da "nikada nije svjesno nabavljao sirovine", proizvedene dječjim radom. Dodali su i da su pokrenuli istragu o tim navodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Tesli, Appleu, Googleu, Microsoftu i Glencoreu nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentiraju informaciju o tužbi.

Kobalt je važna sirovina za proizvodnju litijskih baterija koje se koriste u proizvodima tehnološke industrije. Više od polovine tog metala vadi se u Kongu.

Prema istraživanju Europske komisije iz 2018., globalna potražnja za kobaltom trebala bi u idućih deset godina rasti sedam do 13 posto godišnje.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Nikola Vikić-Topić nam se javio iz srca crvene zone, podno Velebita: slijedi nagla promjena vremena koja će zahvatiti veći dio Hrvatske

Više s weba