Marko Rakar za RTL Danas

Tehnološki rat: 'Kinezi imaju puno više municije nego Amerikanci, ako sutra kažu 'nema više iPhonea'...'

20.5.2019. u 19:16/ Vijesti.hr

Hoće li Kinezi uzvratiti udarac Amerikancima?

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump stavio kinesku kompaniju Huawei na crnu listu, tehnološki div Google s njom je prekinuo suradnju.

Posljedice ovog poteza osjetit će milijuni korisnika Huaweja diljem svijeta, najviše oni iz Europe.

Tko će u tom ratu biti najveći gubitnik za RTL Danas komentirao je IT stručnjak Marko Rakar.

"Ja bih rekao da najviše gube korisnici. Situacija je nazahvlana i za jednu i za drugu stranu. Huawei gubi osobito Playstore, Google gubi klijenta koji proizvodi oko 25 posto svih mobilnih telefona na planetu. Nitko nije u dobroj situaciji. Najveći gubtnici bit će oni van matičnih država. Huawei je u kini izoliran, ima svoje sustavi, a u SAD-u ih maltene ni nema. Strada će Europa, Latinska Amerika i Indija", kazao je Rakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po onome što su rekli iz obje komapnije svi oni koji imaju postojeće modele Huaweijevih uređaja su trenutno izuzeti iz ovog postupka, a Rakar smatra da u ovom času nema razloga za veliku brigu.

VEZANA VIJEST

Upravo se čita

Image
'jednaka plaća za jednak rad'

Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam

Hoće li Kinezi uzvratiti udarac Amerikancima? Velik broj Appleovih proizvoda proizvodi se upravo u Kini.

"Vidjet ćemo kako će Kina odgovoriti. To nije odnos sami dvije kompanije, nego i dvije zemlje. Mislim da će Kina malo spustiti tenzije i diplomatskim putem pokušati riješiti situaciju. Ako ne uspiju u tom naumu, morat će napraviti drastičnije korake. Ja bih rekao da je nemoguće proizvesti bilo koji komad potrošačke elektronike, a da se ne prozivodi u Kini. Ako Kina danas kaže 'nema više iPhonea', sutra Apple na burzi jednostavno potone. Kinezi imaju puno više municije, nego Amerikanci, ali se ponašaju malo odgovornije u ovom trgovinskom ratu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je tehnologija 5G tako važna kad rat za nju prijeti međusobnim uništenjem nekih od najvećih svjetskih kompanija? Je li to rat za korisnike ili tehnološku prevlast? Rakar

"Kad me netko pita što je 5G ja kažem isto što i 4G samo puno brži. Zanimljiv je jer daje puno veću brzinu, propusnost mreža, nego što imamo do sada. Nećemo se više toliko oslanjati na žicu koliko na bežične veze. Huawei se u posljednjih 10, 15 godina prometnuo u najvećeg proizvođača takve opreme. To je velika, ozbiljna kompanija, vlasnici su pojedinačno najvećeg broja patenata koji se odnosi na 5G. Nitko u svijetu ne može izgraditi 5G mrežu bez Huaweija", objasnio je Rakar.

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIRA SE JELENIĆEV NASLJEDNIK

Kandidati za glavnog državnog odvjetnika razgovarali u Vladi: 'Moje šanse su daleko najbolje...'

Više s weba