Sram i strah

Tinejdžeri pod pritiskom, Direktova reportaža iz Rijeke: 'Htjela je počiniti samoubojstvo jer nije mala sve petice'

Image
Foto: RTL

Troje učenika Prve sušačke gimnazije provelo veliku anketu među 1300 svojih vršnjaka. Otkrili su da djeca misle da o samoubojstvima treba razgovarati u školi

24.12.2021. u 10:15/ RTL Direkt

Mentalno zdravlje. Bila je to glavna tema kad su se vrhunske sportašice Naomi Osaka i Simone Biles ove godine na iznenađenje svih povukle s natjecanja. Mentalno zdravlje bila je tema i prije tri mjeseca kada je otkriveno veliko istraživanje o toksičnom utjecaju Instagrama.

Dvije trećine američkih tinejdžerica ne osjeća se ugodno zbog svog tijela i to baš zbog pritiska društvenih mreža, lajkova i zlobih komentara. Njih 13 posto ima suicidalne misli.

Nakon toga je troje riječkih učenika Prve sušačke gimnazije provelo veliku anketu među 1300 svojih vršnjaka. Otkrili su da djeca misle da o samoubojstvima treba razgovarati u školi. Ida Balen...

Predivan svijet nedostižnog instagram savršenstva, očekivanja samih petica u imeniku, sve to uz standardno srednjoškolsko divljanje hormona savršen je koktel za depresiju i, da, sklonost samoubojstvu.

"Osoba koju ja poznajem je htjela izvršiti samoubojstvo zato što nije mala sve petice u školi. To je isto taj jedan pritisak koji se stavlja na učenike", ispričala je Bruna Mišćević, sudionica projekta. 

Rekla je da su roditelji radili pritisak, ali da je učenica sada dobro: "Je, dobro je. Ide i kod školskog psihologa."

Nije cilj samo ukazati na depresiju jer nije to jedini teret, gotovo jednako veliki problem je i sram od pričanja o tome kako im je teško, zašto im je teško i kako se s time nositi.

Uz sve probleme života, današnji tinejdžeri izloženi su i maltretiranju preko društvenih mreža.

Interno istraživanje Facebooka pokazalo je da strašno velik broj tinejdžera zbog instagrama ima nisko samopouzdanje. Instagram poazuje neki savršeni svijet, koji ustvari uopće ne postoji, tinejdžeri nastoje to dostići, što je naravno nemoguće, samim time postaju frustrirani i strašno velik broj njih razmišlja o samoubojstvu. 

Krajnje je vrijeme da se tinejdžerima jasno poruči - želimo vas slušati, želimo vam pomoći i onda točno i ostvariti plan kako to napraviti u praksi. 

Cijeli prilog iz Direkta pogledajte ovdje:

Upravo se čita

Image
SLIJEPI PUTNIK?

Sin mu bio u neredima u Grčkoj pa je tata okrenuo nekoliko brojeva? Iz Dinama ni potvrde, ali ni demantira

Trag divljači
Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
default_cta
90 dana: Životi samaca
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
'stručnjak za parfeme'

Poznati proizvođač parfema iz Međimurja je zapravo prevarant: Prevario mnoge poznate osobe

Više s weba