Charlotteina mreža

Model vladanja 'pobrini se za naše' trajao je godinama: Pad Josipe Rimac za sobom povukao Horvata, a koga će ...

22.2.2022. u 8:25/ Ivan Skorin

Koliko je još povlačenja u mreži bilo, odnosno ima li ga još i dan danas, za odgovor ćemo se morati načekati

"Pobrini se za naše" taj model vladanja trajao je godinama. Sve dok glavni akteri nisu osjetili rešetke i ćeliju, onda slijedi cinkanje svih.

"Pretpostavljam da se dogovorila s USKOK-om za određenu kaznu da će im dati kapitalca", tvrdi Vladimir Terešak odvjetnik Darka Horvata za Josipu Rimac.

Dok kapitalci padaju, Hrvatska upoznaje Anu Mandac, bivšu desnu ruku Darka Horvata. U javnosti se pojavljivala na manifestacijama, radila je na dodjeli potpora, a ovako je govorila kad je predstavljala mjeru prema kojoj majke poduzetnice imaju pravo na besplatne dadilje:

"Je l' nam možete reći u čemu je caka? Cake nema. Svi oni koji budu imali dobre poslovne planove, i budu udovoljavale uvjetima natječaja vjerujemo da će moći dobiti sredstva koja su im na raspolaganju".

Image
uhićenje ministra

Tko je Ana Mandac? Žena u sjeni koja je godinama bila desna ruka ministra Horvata

Image
uhićenje ministra

Tko je Ana Mandac? Žena u sjeni koja je godinama bila desna ruka ministra Horvata

Očito je moglo i bez udovoljenih uvjeta. Mandac je završila u Remetincu u aferi vjetroelektrane zajedno s Josipom Rimac.

Nakon afere vjetroelektrane širi se ta paukova mreža, je li ovo sve krenulo od vjetroelektrana? "Pa vjerojatno je jer su tada u pretrazi jedne od osoba pronađeni deseci tisuća materijala u njenoj mobilnoj komunikaciji, ovo je neka ekstenzija te afere", odgovorio je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Ekstenzija paukove mreže, nagađa se, nastala je ovako. Prva istraga otkriva tajne mobitela Josipe Rimac. Krakovi sežu i do Gabrijele Žalac i Domagoja Validžića koji tereti svog šefa Tomislava Ćorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mreži je bilo najmanje 30 osoba, jedan od smjerova istrage otkriva poruke upućene Ani Mandac, iskaču svjedoci koji istražiteljima kažu "bilo je toga još".

Otvara se druga istraga. Iz mobitela Mandac USKOK otkriva kako su među ostalim i Darko Horvat, Boris Milošević i Tomislav Tolušić direktno urgirali da se na natječajima novac dodjeli njima bliskim firmama, iz arhive se vade stari ugovori.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

"Ako je to sezalo do ministara onda zaista imamo ozbiljan sistemski problem. Ja sam duboko uvjerena da ima toga još. Moje informacije su takve da će se ova akcija USKOK-a nastaviti. Ako istražitelji pažljivo budu pregledavali sav dokazni materijal mislim da će moći nastaviti raspetljavati mrežu nepotizma i pogodovanja", objašnjava Ana Raić-Knežević, novinarka Telegrama.

Mreža se krojila na lokaciji na u kojoj su četiri ministarstva. Na toj lokaciji su i u jednom trenutku radili i Tomislav Ćorić i Tomislav Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
srećom preživio

Muškarcu na bungee jumpingu puklo uže. 'Zatvorio sam oči u strahu, a onda sam se našao pod vodom'

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Glavna hrvatska zgrada za poticaje, natječaje i milijune. Unutra su radili i uhićena Ana Mandac, njezin šef Darko Horvat, uhićena Ružica Njavro, nepovezana s ovom istragom Gabrijela Žalac, a radi još uvijek i Josip Aladrović. Pa se postavlja pitanje jesu li hodnici ove zgrade postali glavno svratište i sastajalište za kriminalne ideje.

U toj zgradi radio je i Gordan Maras.

"Znam dio tih službenika koji su tamo radili i vidim da su se neki suprotstavili vidim da su se suprotstavili tom modelu i da su tražili način da ih sustav zaštiti od nezakonitog postupanja, pa su se obratili prvo ministru naivno misleći da pomoćnica radi na svoju ruku, a nakon toga i unutarnjoj reviziji", rekao je Maras, bivši ministar poduzetništva i obrta.

No, očito nikakve unutarnje istrage i interne kontrole nisu razotkrile prave razmjere muljanja s natječajima koje se odvijalo godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ljudi dobro osjete s kim imaju posla, kako je ove vjerojatno vukao netko od prvog dana, tako mene u četiri godine nitko nije vukao", tvrdi Maras.

Koliko je još povlačenja u mreži bilo, odnosno ima li ga još i dan danas, za odgovor ćemo se morati načekati jer je od uhićenja Rimac do uhićenja Horvata prošlo 629 dana.

Više s weba

Pročitajte još

Image
teška vijest

Jasmin Stavros potvrdio: 'Imam rak kostiju, stalno sam u bolnici. Loše se osjećam, bole me leđa'

Više s weba