OSNIVAČ DOMOVINSKOG POKRETA

Tko je Miroslav Škoro? Glazbenik i poduzetnik koji je ponovno otkrio politiku

Image
Foto: Marin Tironi/Pixsell

Nakon predsjedničkih izbora, Miroslav Škoro osnovao je Domovinski pokret Miroslava Škore s kojim će izaći na parlamentarne izbore.

24.5.2020. u 17:00/ Vijesti.hr

Miroslav Škoro rođen je 29. srpnja 1962. godine u Osijeku gdje je završio Višu građevinsku školu i postao inženjer, a diplomirao je i na Ekonomskom fakultetu, na kojem je 2017. doktorirao. S nepunih 58 godina najstariji je od čelnika velikih stranaka - s punih 50 godina Andrej Plenković od njega je mlađi osam, Božo Petrov ima 40 godina, dakle mlađi je malo manje od 18 godina, a najmlađi je Davor Bernardić, koji je nekoliko mjeseci mlađi od Petrova i rođen je 1980. godine.

Iako ga većina nacije zna kao glazbenika i bivšeg predsjedničkog kandidata, Škoro je jedan od suradnika na kolegiju Uvod u ekonomiju na diplomskom studiju ekonomije na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin. Dvije je godine studirao na američkom Community College of Allegheny County.

U vrijeme Sanadera na listi HDZ-a ušao u Sabor

U politici je od samog početka 90-ih. Od 1995. do 1997. bio je generalni konzul RH u Mađarskoj. S HDZ-om je sudjelovao na parlamentarnim izborima 2007. kada je postao zastupnik u Hrvatskom saboru, no nakon osam mjeseci napustio je Sabor. Odlučio je ostaviti svoj saborski mandati. Kako je kazao, nije mu se svidjela činjenica da se svi političari u Hrvatskoj doživljavaju kao lopovi. 

Image
otkrio još jednog partnera

Netko ga sabotira? Škoro se medijima požalio na medije: 'Puno je spinova iz kuhinje duboke države'

Image
otkrio još jednog partnera

Netko ga sabotira? Škoro se medijima požalio na medije: 'Puno je spinova iz kuhinje duboke države'

Bio je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Osijeka na izborima 2008., a u to je vrijeme svoju saborsku plaću davao u humanitarne svrhe. A onda je 2012. godine odlučio vratiti svoju člansku iskaznicu HDZ-a. Mislilo se kako je u potpunosti odustao od politike poručivši da politika nema veze sa stvarnim životom. No, 2019. ipak je politici odlučio dati novu šansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbenik i poduzetnik

U međuvremenu je radio kao radijski novinar te napisao autobiografsku knjigu "Stoput bih isto ponovo". Od 2015. godine ozbiljnije se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Od 2014. godine vodio je emisiju na RTL-u "Uhvati bingo ritam".

Svojim hitovima poput "Ne dirajte mi ravnicu", "Šumi, šumi javore", "Mata", "Ne vjeruje srce pameti", "Majko jedina", "Sude mi", te mnogim drugima napunio je mnoge koncertne dvorane diljem zemlje, uključujući i dvoranu Vatroslav Lisinski. Osim glazbene, Škoro iza sebe ima bogatu poduzetničku karijeru.

Upravo se čita

Image
ANALIZA SKY NEWSA

Zašto je toliko žrtava potresa u Siriji i Turskoj? Nekoliko je razloga

1989. otišao je u Ameriku, gdje je upoznao suprugu Kim Ann. S njom ima dvoje djece. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Redom hrvatskog trolista te Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Povratak u politiku na predsjedničkim izborima

Na posljednjim predsjedničkim izborima, kao nezavisni kandidat, Miroslav Škoro je u prvom krugu osvojio više od 465 tisuća ili 24,45 posto glasova i za dva postotna boda ostao bez drugog kruga u koji je ušla HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović koja je potom u drugom krugu izgubila od aktualnog predsjednika Zorana Milanovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon predsjedničkih izbora, Škoro je osnovao Domovinski pokret Miroslava Škore s kojim će izaći na parlamentarne izbore. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ERIC VELASCO FERRERA

Arhitekt za Danas o urušavanjima nakon potresa: 'Kuće se ruše u doslovno 3-4 sekunde'

Više s weba