IZ MORH-A KRATAK ODGOVOR

Tko to leti iznad kninske vojarne i zašto sve nadležne službe šute? 'Postoje zločesti ljudi'

27.9.2022. u 19:20/ Ivana Ivanda Rožić

Snimanje vojnih objekata iz zraka, kaže naš najpoznatiji ratni pilot, teško je spriječiti

Tko to leti iznad kninske vojarne i zašto sve nadležne službe o tome šute? Slučajno ili ne, upravo na tom području posljednjih sedam dana na snazi je zabrana letenja.

Iz MORH-a kratak odgovor:

"Dronovi su uočeni na širem području Knina. Na utvrđivanju okolnosti tog događaja angažirane su sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti."

Ono što je za sad poznato, riječ je o dronovima koji nisu specifični i ne ostavljaju trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito se radi o dronovima i s obzirom na područje snimanja - koji su upućeni od nekoga tko vjerojatno ne želi dobro ni Republici Hrvatskoj ni građanima Republike Hrvatske iz ovih ili onih razloga. Istraga je u tijeku koliko znam, pa vjerujem da ćemo biti pametniji u narednim danima", kaže Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Situacija, smatra Vidović, nije opasna, ali ipak pokazuje određene stvari:

Upravo se čita

Image
UOČI UTAKMICE

Plesači svih uzrasta poslali podršku Vatrenima!

"Mogu biti raznorazni razlozi snimanja - od vojnog interesa do toga da pojedine kriminalne skupine snimaju praktički puteve za šverc ljudi."

Prije godinu dana, upravo s tog područja stigla je u našu redakciju - i ova snimka ilegalnih migranata. Kako neslužbeno doznajemo, sumnja se da iza dronova stoje upravo kriminalne skupine koje žele provjeriti rute kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimanje vojnih objekata iz zraka - kaže naš najpoznatiji ratni pilot - teško je spriječiti. I takve nas situacije inače trebaju brinuti.

"To je jedna vrsta špijunaže. Ako vi letite iznad vojarne, ne prate vi biti ja. ja ako letim iznad vojarne, ja te podatke, a ne letim - neću dati nikome. Ali postoje ljudi koji nas ne vole i koji prikupljaju podatke što ima u vojarni, što postoji. Zločesti ljudi", kaže Ivan Selak, umirovljeni ratni pilot.

U ovom trenutku, po podacima agencije za civilno zrakoplovstvo, postoji oko 2000 registriranih bespilotnih zrakoplova. Za snimanje iz zraka, gdje su obuhvaćeni i njihovi objekti, MORH je Državnoj geodetskoj upravi ove godine dao 14 puta suglasnost. Prošle 11. A 2020. 26.

Snimanje vojnih objekata inače je strogo zabranjeno. Samo rijetke vojarne se uopće i vide na satelitskim snimkama. Ona iz Knina primjerice iz Google Mapsa je i izbrisana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Petrov nije siguran da će u Vladu s Plenkovićem koji tvrdi: 'Sve ide dobro'

Više s weba