Napokon smo u 21. stoljeću

Traju zadnje pripreme za novi popis stanovništva: Prvi put sve je u potpuno digitalnom obliku

thumbnail
17.8.2021. u 7:00/ Irena Pirjać

Za izradu popisa predviđeno je 177 milijuna kuna

Traju zadnje pripreme za novi popis stanovništva, koji počinje 13. rujna.

Po mnogočemu će baš ovaj ostati zapamćen: jednom je odgođen zbog pandemije, prvi put sve je u potpuno digitalnom obliku, građani će se moći samo-popisati, a popisivača je upola manje nego prošlog puta. 

Laptop, majica i maska - zadnje su pripreme u tijeku da osam tisuća popisivača krene od vrata do vrata. Prvi put dosad građani se mogu i samopopisati od 13. do 26. rujna putem sustava e-građani s najnižom vjerodajnicom. Dovoljno je da pristup ima samo jedan član kućanstva.

"To i očekujemo da jedan roditelj kada bude popisivao sebe, popiše i svoju djecu, supružnika i sve osobe u tom kućanstvu", rekla je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Image
popisivanje kreće 13. rujna

Kreće potraga za popisivačima stanovništva: Za manje od mjesec dana rada moći će zaraditi prosječnu hrvatsku plaću

Image
popisivanje kreće 13. rujna

Kreće potraga za popisivačima stanovništva: Za manje od mjesec dana rada moći će zaraditi prosječnu hrvatsku plaću

"Bitno je da nakon što uspješno ispune popisnicu da zapišu ili slikaju mobitelom kontrolnu šifru koja će služiti kao dokaz da je samo popisivanje uspješno provedeno", izjavila je Katarina Litva, zamjenica koordinatorice za Zagrebačku županiju DZZS-a.

Za izradu popisa predviđeno je 177 milijuna kuna. Što se više ljudi samopopiše, manje će se od tog iznosa potrošiti, a ideji da sve obave online, skloni su i građani.

"Nama mlađima je to normalno i prirodno jer smo odrasli s aplikacijama i pratimo trendove. A starije generacije su manje upoznate s tim informacijama i teže im je", poručio je Antonio Udovičić iz Pule.

Zato na teren 27. rujna kreću posebno educirani popisivači, a kao i do sada raspoznat ćete ih po akreditaciji. Uz poštivanje epidemioloških mjera, popisivači će podatke prikupljati samo digitalno, bez gomile obrazaca kao do sada. Za one koji odbiju sudjelovati u popisu, propisana je kazna od dvije do pet tisuća kuna.

"Ali ako nisi doma u trenutku kad rade popis, ne znam na koji način će te onda popisati", rekla je Dijana Barbić iz Samobora.

Popisivač će ostaviti obavijest i doći ponovno. A što je s onima koji nisu na svojoj adresi ili im je dom razrušen?

"Svi će se popisati ondje gdje se zateknu u trenutku popisa. Tu bih posebno naglasila građane potresom pogođenih područja", poručila je Brković.

Upravo se čita

Image
MARIO MATIJEVIĆ

Gabrijelov otac otkrio što je bilo nakon što su mu pronašli sina: 'Hospitaliziran je. Negativan je na droge i alkohol'

Svi prikupljeni podaci službena su tajna. A koliko nas ima? Pa, ovaj se mladi par jučer vjenčao. On, rođen u Grazu, ona je promijenila adresu:

Ne ubrajaju se više u stanovnike Hrvatske, kao ni mnogi koji su otišli od zadnjeg popisa na kojem je bilo nešto manje od četiri milijuna tristo tisuća stanovnika. Koja će biti konačna brojka, doznat ćemo do zime, kada cijeli proces završi.

Trag divljači
Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
default_cta
90 dana: Životi samaca
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
MILANOVIĆ O SVEMU

'Navijači u Grčkoj? Fermentiraju po zatvorima. Grabar-Kitarović? Putin joj je maltene iščupao kosu'

Više s weba