SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM

Trut za RTL: 'Na provođenje mjera od sutra će paziti korona redari, a nenošenje maske bit će kažnjavano'

13.10.2020. u 18:49/ RTL.HR

Gost RTL Danas bio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut

Prvi je dan strožih jesenskih mjera u borbi protiv korone, a što se tiče obaveznog nošenja maski najstrože mjere su u Zagrebu. Naime, dok su drugdje tek preporuka na otvorenom, u metropoli su obveza tamo gdje nije moguće osigurati razmak.

Image
'Korona-teror'

Domovinski pokret protivi se novom lockdownu: 'Strože mjere idu prema daljnjem ograničavanju sloboda'

Image
'Korona-teror'

Domovinski pokret protivi se novom lockdownu: 'Strože mjere idu prema daljnjem ograničavanju sloboda'

Na distanci od obitelji opet su umirovljenici jer domove se zatvara na dva tjedna. S novim mjerama traži se odgovornije ponašanje građanki i građana. No što ako ne bude sluha - stižu li nam korona redari?

''Korona redari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a'', objasnio je za RTL Danas pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Leonom Šiljeg.

''Oni su dužni određivati ih već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači - svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara'', kazao je Trut.

Što se tiče sadašnje situacije na terenu s obzirom na to da je prvi dan provođenja novih strožih mjera, istaknuo je da je ''uredna'': ''I to prema dobivenom izvješću inspektora civilne zaštite koji su na terenu, a danas su imali 258 nadzora, iz čega je 16 kršenja, koja su nepridržavanje razmaka i nenošenje maske te nenošenje maske na pravilan način u objektima''.

''Kazni nije bilo, samo usmenih upozorenja'', kazao je Trut, a objasnio je da ''kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite''. Istaknuo je da ''postoji kazna za nenošenje maski jer je to jedna od odluka da se maske moraju nositi, to je odredba, to je odluka i nadzire se provođenje odluke o nošenju maske''.

''Za svaki objekt je zadužen vlasnik objekta ili onaj koji je odgovoran u tom objektu, on mora organizirati provođenje svih zaštitnih epidemioloških mjera u svom objektu, on mora osigurati ili da osoblje i gosti nose masku, ili ako ne nose zamoliti da izađu iz objekta, a ako to ne učine - kaznu će snositi vlasnik objekta ili onaj koji je za objekt odgovoran. Kazne postoje i one su propisane zakonom'', istaknuo je.

Što se tiče kažnjavanja fizičkih osoba, Trut je kazao da ''sada u ovome trenutku o tome nije raspravljano'': ''Prvenstveno, sve ovo nije radi kažnjavanja, sve ovo radimo radi i edukacije i podizanja odogovornosti svih nas da se ponašamo onako kako se trebamo ponašati sukladno epidemiološkim preporukama i da zaštitimo jedni druge. Kazne nisu cilj i niti u jednom trenutku nam nisu bile cilj, nego potaknuti građanstvo da se ponaša sukladno epidemiološkim preporukama''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pričali smo s bivšim senatorom Rickom Santorumom o tome što zamjera Trumpu i što radi u Hrvatskoj

Više s weba