SVEČANA SJEDNICA SABORA

Tusk se na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora nazočnima obratio na hrvatskom: 'Europa visoko cijeni vašu poli...

16.1.2017. u 12:03/ Vijesti.hr

"Nitko bolje ne može razumjeti hrvatsku povijest od Poljaka, niti poljsku od Hrvata", rekao je Tusk

Povodom obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru održava se svečana sjednica. Nakon što su se nazočnima obratili potpredsjednik Sabora Goran Jandroković, premijer Andrej Plenković, te predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, nazočnima se na hrvatskom jeziku obratio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk

"Prošlo ljeto proveo sam u Opatiji. Zajedno sa cijelom svojom obitelji posjetio sam okolicu Rijeke, Rovinj i otok Rab i Krk. S radošću sam shvatio da se fascinacija Hrvatskom, njezinim krajolicima kulturom i poviješću moje obitelji prenosi s koljena koljeno", rekao je Tusk. 

"Šećući Opatijom sa zadovoljstvom sam otkrivao mnoge poljske tragove. Nitko bolje ne može razumjeti hrvatsku povijest od Poljaka, niti poljsku od Hrvata", rekao je Tusk i izrecitirao nekoliko stihova iz budnice Ljudevita Gaja "Još Hrvatska ni propala", nakon čega je dobio ogroman aplauz.

"Znam koliko vam znači neovisnost. Platili ste visoku cijenu. Niste nas iznevjerili, dobro ste iskoristili 25 godina noseći teret teških iskustava i vidajući rana nakon okrutnoga rata uspjeli ste spjeli ste narod zaštititi od mržnje i započeli ste zadaću izgradnje moderne europske države", rekao je Tusk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je rekao kako Europa visoko cijenu političku zrelost Hrvatske te kako našim naporima raste ugled regije.  "Imate svako pravo biti ponosni na 25. Europa je ponosna na vas i vaša postignuća", rekao je Tusk te je potom izrecitirao nekoliko stihova hrvatske himne.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tomašević odgovarao na pitanja o Holdingu: 'Dug je velik, obaveze su velike, no radimo na tome da se problemi počnu rješavati'

Više s weba