ZBOG TEKSTA

Tužiteljstvo odbacilo prijavu protiv Dežulovića: Branitelji najavili daljnji kazneni progon

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Iz braniteljskih udruga priopćeno je da će poduzeti sva zakonom dopuštena sredstva da zaštite branitelje 'pogođene zločinačkim poticanjem na nasilje i mržnju'

23.11.2022. u 17:25/ Hina

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu više podnositelja protiv novinara Borisa Dežulovića zbog njegova teksta "J… vas Vukovar", budući da tužiteljstvo nije utvrdilo sumnju da je u svojoj kolumni javno poticao na nasilje i mržnju.

''Kaznena prijava je odbačena jer nema osnovane sumnje da bi osumnjičenik počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju ili neko drugo djelo za koje se progon provodi po službenoj dužnost. Također, nisu utvrđena niti obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira'', precizirali su u srijedu iz tužiteljstva.

Vezano za Dežulovićev tekst objavljen na portalu N1, poručili su kako su podnositelji kaznene prijave i njihovi punomoćenici obaviješteni o odluci tužiteljstva, navodeći da podnositelji nisu u svojstvu u kojem bi, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, imali pravo na preuzimanje progona.

Image
'bili libar'

Dežulović za Direkt: 'Hajduk je više nego klinci misle da jest. Zbog teksta o Vukovaru prijetili su mi, naravno da je naslov bio provokativan'

Image
'bili libar'

Dežulović za Direkt: 'Hajduk je više nego klinci misle da jest. Zbog teksta o Vukovaru prijetili su mi, naravno da je naslov bio provokativan'

U zagrebačkom tužiteljstvu ističu kako je državnoodvjetnička odluka u ovom predmetu donesena sukladno Zakonu o kaznenom postupku i u vremenu potrebnom za razmatranje navoda iz prijave, kao i poruke prakse Europskog suda za ljudska prava u odnosu na članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne navodeći identitete podnositelja, naveli su kako su od 3. studenoga prošle do 7. travnja ove godine zaprimili podnesak jedne osobe, posebno izvješće PU zagrebačke kao nadopune prijave koju je podnijela jedna osoba i predsjednik jedne stranke, zajedničku kaznenu prijavu nekoliko udruga te dodatnih nekoliko podnesaka predsjednika jedne stranke.

Braniteljske udruge najavile daljnji kazneni progon Dežulovića

Mediji su ranije izvijestili da su među podnositeljima prijave protiv Dežulovića bili istražitelj zločina na Ovčari i nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemskoj Nikola Kajkić te predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec.

Upravo se čita

Image
transakcije iza sp-a

Vatreni već sada nadomak zaradi od drugog mjesta u Rusiji, a nezamislive iznose tek mogu zaraditi

Udruge proizašle iz Domovinskog rata najavile su, nakon odbacivanja prijave, da će pokrenuti daljnji kazneni progon protiv Dežulovića.

''Poduzet ćemo sva zakonom dopuštena sredstva da zaštitimo hrvatske branitelje koji su pogođeni zločinačkim poticanjem na nasilje i mržnju osumnjičenog Borisa Dežulovića, jer smo sigurni da optuženi Dežulović nije napisao inkriminirani tekst sa željom preispitivanja odnosa vladajućih struktura prema, kako je u rečenoj obavijesti navedeno s navodnicima, 'Gradu heroju'".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćili su to iz Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba, Udruge policije branitelja Jastrebarsko i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVI HRVATSKO-ROMSKI RJEČNIK

Ima osam padeža: Kažu da romski jezik ne poznaje riječ 'mržnja', a hrvatski jezik 'ulovio se' za riječ 'lova'

Više s weba