uklanjaju se kante

U centru Zagreba smeće će se iznositi od 20 - 22 sata ili ide kazna: 'Ako vas nema doma, pitajte susjeda'

Image

Tomislav Tomašević

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Oni koji će odlagati vrećice izvan termina bit će rigorozno kažnjavani, poručio je gradonačelnik

24.9.2022. u 14:07/ Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u subotu da se iz centra grada u prvih tjedan dana novog modela skupljanja otpada uklanjanju svi spremnici za miješani komunalni otpad s javnih površina, a građani će umjesto u njih otpad u “zg vrećicama” odlagati na javne površine.

To se, od 1. listopada odnosi isključivo na stanovnike centra grada koji nisu uspjeli svoje spremnike za miješani otpad staviti unutar zgrade. Ti će građani svoje “zg vrećice” moći iznositi ispred svojih ulaza i na mjesta gdje su do sada bili spremnici svaki dan, osim nedjelje, između 8 i 10 sati navečer, a u slučaju nepoštivanja dozvoljenog vremena odlaganja vrećica, predviđene su oštre kazne s kojima se kreće bez odlaganja, rekao je.

“Kante ćemo maknuti unutar prvog tjedna listopada. Bit će šest odvoza tjedno, svaki dan u cijelom centru grada, miješani komunalni otpad moći će se odložiti jedino u tim vrećicama, a spremnika više na javnim površinama neće biti u centru“, istaknuo je Tomašević na konferenciji za medije.

Dodao je kako će spremnici ostati samo na mjestima zelenih otoka, za plastiku, papir, biootpad i stakla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi ćemo vrlo rigorozno kroz komunalne redare kažnjavati sve one koji će "zg vrećice" u centru grada odlagati bilo prije tog termina, bilo poslije tog termina, dakle isključivo od 8 do 10 navečer”, poručio je Tomašević.

Preporučio je i građanima da ako u vrijeme između 8 i 10 sati nisu kući, mogu “zamoliti susjeda da im iznese smeće ili jednostavno, pričekati sljedeći dan i vrećice odložiti u predviđeno vrijeme”.

Upravo se čita

Image
OKUPLJANJE NA ULICAMA

VIDEO Rastu napetosti na sjeveru Kosova. U Sjevernu Mitrovicu ušlo 200 naoružanih specijalaca

“U centru Bruxellesa takav model funkcionira cijelo vrijeme, da se otpad iznosi isključivo navečer kroz službene vrećice, a ovo je samo privremeni model”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je i da građani i dalje mogu zadržati spremnike miješanog komunalnog otpada, ako će ih držati unutar svoje parcele, ali onda će ih svaki dan od 8 do 10 navečer trebati iznositi na javnu površinu, i ujutro vraćati unutar parcele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević: U centru grada bit ćemo rigorozni u kažnjavanju

“Kontrola prijelaznog modela ići će kroz sustav komunalnih redara i uz pomoć kamera. Što se tiče centra, bit ćemo rigorozni u kažnjavanju. Prvi dan kada se maknu spremnici s javnih površina, jedan dan će biti sustav upozorenja, a onda će krenuti kažnjavanja”, rekao je Tomašević.

Izuzetak od toga su i građani koji će se služiti prvim podzemnim spremnikom u Masarykovoj ulici, koji će krenuti u pogon 1. listopada.

Ovaj posebni, privremeni model, Tomašević je otkrio tek tjedan dana prije uvođenja novog sustava za sakupljanje komunalnog otpada koji kreće 1. listopada. Istaknuo je da je to prijelazno rješenje dok sam Grad Zagreb ne postavi podzemne spremnike u centar grada, a najavljeno je da će ih do travnja biti oko 50.

U drugim dijelovima grada, građani će, kako je i ranije najavljeno, svoje “zg vrećice” trebati staviti spremnike koje trebaju imati pod ključem, a ako ih nemaju unutar svoje parcele, trebaju izgraditi tipizirane bokseve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
promjene u zagrebu

Novi sustav prikupljanja otpada prilika je za milijunsku zaradu na boksevima. Otkrili smo tko je u igri

Image
promjene u zagrebu

Novi sustav prikupljanja otpada prilika je za milijunsku zaradu na boksevima. Otkrili smo tko je u igri

“U drugim dijelovima grada, bit će vremena za uhodavanje i u prvo vrijeme će biti upozoravanje, moramo građanima dati vremena ljudima da naruče i izgrade te bokseve”, rekao je Tomašević.

Tomašević: 1. listopada nitko neće ostati bez plina

Poručio je i kako nitko od potencijalnih 70 tisuća korisnika koji su na više područja ostali bez privatnih opskrbljivača plinom, a na kojima Gradska plinara opskrba Zagreb ima obvezu javnog opskrbljivača, neće ostati bez plina.

“Ono što mogu jamčiti, jest da 1.10 ti korisnici neće ostati bez plina. Od 1. 10. svi će imati plin, no potrebno je vrijeme za administrativno prebacivanje opsrkbljivača, ali to će se učiniti naknadno”, poručio je.

Istaknuo je da će opskrbljivač za te korisnike vjerojatno biti plin GPZO-a, koji će u sljedećih mjesec dana administrativno obraditi nove korisnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je u subotu otvorio radove na Reciklažnom dvorištu Podsused Vrapče, vrijedne 8 milijuna kuna, od čega će se polovica sufinancirati iz EU fondova, te istaknuo da će ono biti najveće u Zagrebu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nisu zadovoljni

Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile ulazak RH u Schengen. Jedna stvar im smeta

Više s weba