OGLAS

Analiza podataka

U Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 640 tisuća turista, ali u usporedbi s rekordnom 2019. godinom: 'Tuga i žalost'

8.7.2021. u 21:00/ Ružica Đukić

Od turizma ovisi čak 20 posto BDP-a


Uz more je lakše, a u Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 640 tisuća turista, što je otprilike 200 tisuća više nego na isti dan lani.

No, prošlogodišnja sezona i nije za usporedbu. Kako stojimo u odnosu na rekordnu 2019. godinu?


Stradun kroz koji se može proći bez naguravanja. Prizor koji je, ako izuzmemo prošlo ljeto, godinama bio nezamisliv. Mnogi su domaći priželjkivali manje gužve, ali, kako se kaže: oprezno sa željama, moglo bi se ostvariti.

"Tako vam je to. Tuga i žalost. Ljudi se moraju procijepit ako mislimo da nešto bude. Ako ne, Dubrovnik je kaput", izjavila je Mare Rašić iz Dubrovnika.

Image
PORUKA PREMIJERA

VIDEO Plenković na sjednici Vlade: 'Odabir je ili zdravlje i turizam ili kraj sezone i hospitalizacije'

Image
PORUKA PREMIJERA

VIDEO Plenković na sjednici Vlade: 'Odabir je ili zdravlje i turizam ili kraj sezone i hospitalizacije'

"Mislim da nije dobro. Bolje ipak kad je puniji Stradun. Pazite, ovo je početak ljetnih igara. Znači, u topu smo sezone i volio bih da je ipak nešto malo življe i da su malo više događanja", rekao je Željan Matić iz Dubrovnika.

Ovako je Stradun izgledao u ovo doba prije dvije godine.

"Pa glavni uzrok svi mi to znamo je da su nama na prvom mjestu bili Britanci koji zbog ubvjeta koji vladaju u Velikoj Britaniji ne mogu putovat. Jednako oni kao i mi čekamo kad će njihova Vlada popustit mjere da se može putovat", poručio je Stanko Ljubić, vlasnik turističke agencije i član Turističkog vijeća grada Dubrovnika i županije.


Prema podacima HTZ za prvi tjedan u srpnju, Dubrovačko-neretvanska županija je na 54 posto noćenja iz istog tjedna rekordne 2019. godine. Splitsko dalmatinska na 70 posto noćenja iz 2019, šibensko-kninska na skoro 73 posto. Istarska i Primorsko-goranska na čak oko 78 posto, a najbolji prvi tjedan srpnja u odnosu na prvi tjedan u 2019.-toj ima županija s najvećim brojem oboljelih od Covida- zadarska županija. 81 posto.

"Važno je da budemo oprezni, da budemo i dalje odgovorni i da svi zajedno, zajedničkim snagama, odradimo ovu turističku sezonu do kraja, a pred nama je glavni dio, ali, nadam se, i post sezona", izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

A ona se ne tiče samo onih koji od turizma žive nego svakog građana jer od turizma ovisi čak 20 posto BDP-a.

U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
JESTE LI GA VIDJELI?

Lovri se od ponedjeljka gubi svaki trag! Nestao je u Splitu...


Više s weba