deficitarno zanimanje

U mirovinu odlazi 4.000 liječnika: evo gdje ih u Hrvatskoj najviše nedostaje

Image

Liječnik

Foto: Thinkstock.com

Demografski atlas hrvatskog liječništva procjenjuje kako je krajnje vrijeme izraditi strategiju koja će donijeti kvalitetno i prije svega održivo rješenje što se tiče hrvatske medicine

5.12.2017. u 8:02/ Vijesti.hr

Idućih deset godina umirovit će se više od 4000 liječnika, što je najveća brojka dosad otkad je Hrvatske. Istovremeno, na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj diplomirati će najveći broj doktora medicine, pošto ih je u posljednjih 10 godina upisano oko 7.500, piše Večernji list.

Ono što je od posebne važnosti jest napraviti dobar plan njihove zamjene, posebno zato što obrazovanje i usavršavanje liječnika specijalista traje od deset do 15 godina, a u idućim se desetljećima očekuje neprekidan rast populacije u dobi od 65+ uz istovremeni uzlazni trend odlaska mladih liječnika iz zemlje.

Demografski atlas hrvatskog liječništva procjenjuje kako je krajnje vrijeme izraditi strategiju koja će donijeti kvalitetno i prije svega održivo rješenje što se tiče hrvatske medicine, priopćila je Hrvatska liječnička komora na 1. Saboru hrvatskog liječništva prošlog vikenda u Rovinju. 

Najnepovoljniji omjer specijalista u dobi od 55+ i broja specijalizanata, u trima je specijalizacijama. Medicina rada i sporta ima čak sedam puta više starijih specijalista nego specijalizanata. Među obiteljskim doktorima taj je omjer 4,3:1, u području školske i adolescentne medicine 3,6:1, a u kliničkoj mikrobiologiji 3,4:1 u korist starijih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjak liječnika primarne zdravstvene zaštite najizraženiji je u Virovitičko-podravskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Više od 35% liječnika u tim regijama starije je od 55 godina, piše Večernji list.

Više s weba

Pročitajte još

Image
DIO PREDGRAĐA ODSJEČEN

Kupa u Karlovcu dosegla rekordne razine, kuće poplavljene: 'Barijere nisu pomogle, sve nam je pod vodom'

Više s weba