SADNJA PŠENICE

U očekivanju najradosnijeg blagdana: Sveta Lucija donosi svjetlo, a nekoj djeci i darove

13.12.2019. u 22:30/ Matea Damjanović

Zelena pšenica označava Krista, koji je došao kao mladi, novorođeni kralj

Sveta Lucija vjernicima diljem svijeta i u Hrvatskoj donosi svjetlo, a djeci u Dalmaciji u njihovim čarapama i darove.

Mnogo je običaja koji se vežu na datum – 13. prosinca, naime, 12 je dana do Božića, polaže se sjeme nade i blagostanja - sadi se božićna pšenica. No posebno je ranom zorom u prepunim crkvama diljem zemlje.

''Idem svako jutro, od ponedjeljka do subote jer nedjeljom nema zornica. Jest, teško je, ali, eto, idem jer Isus je rekao bdijte, ne znate ni dana ni časa. Evo, bdijem'', kaže Antun Devaj Iz Zagreba.

''Danas prvi put. Prošle godine smo malo češće išli, ali ovisi, kako je i sa zdravljem i sve, ali moglo bi se češće'', kaže Darko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve zornice javljaju se već u petom stoljeću kao marijanske zavjetne svete mise. Iako za zornicu treba rano ustati, mise su posjećene gotovo kao nedjeljom.

''Iako je Božić najradosniji dan, ako ne prethodi dobra priprava, koja se tiče baš duhovnog života, onda ni Božić ne može biti u cijelosti radostan'', ističe Tomislav Glavnik, gvardijan Samostana Svetog Duha u Zagrebu.

Upravo se čita

Image
ratni zločini

Vojnici SAO Krajine 1991. godine pobili 16 civila kod Gline? Pokrenuta istaga

Radostan je dan 13. prosinca za sve koji nose ime svete Lucije, zaštitnice slijepih i slabovidnih. Uz ovaj blagdan veže se i jedan običaj.

''Imam Luciju kod kuće i sadimo pšenicu i slavimo njen imendan'', kaže Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja dolazim odozdo iz Livna, a mi sadimo na začeće, netko na gospino začeće, netko na Luciju'', objašnjava Ruža.

''Sadnjom pšenice na svetu Luciju mi opet vanjskim znakom pokazujemo da se Božić bliži i onda u vremenu kad je sve suho, kad je mrtvo, kad je hladno, imamo jedan simbol. Zelenu pšenicu koja označava Krista, koji je došao kao mladi, novorođeni kralj'', objašnjava Glavnik.

I izložba u Mičevcu, u turopoljskom kraju u znaku je svete Lucije, koja se ovdje osobito štuje. Umjesto pšenice, gospođa Vera Caganić iz Mičevca sije ječam: ''Stavite dolje zemlju. Na zemlju stavite ječam.... pa onda opet stavite zemlju, zalijete i to je sva procedura. Na toplo i svaki dan  malo zalijete''.

Kakva pšenica, vjeruje se, takva ljetina. No, u ovom trenutku sve je u znaku iščekivanja najradosnijeg blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba