novi obrambeni sporazum

U Poljsku uskoro odlazi 78 hrvatskih vojnika u sklopu misije NATO-a

Image

Hrvatska vojska

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministri su potvrdili odlične bilateralne odnose dviju zemalja, temeljene na snažnom partnerskom odnosu i visokoj razini međusobnog razumijevanja

2.10.2017. u 15:11/ Hina

Hrvatska i Poljska uskoro će potpisati sporazum za unapređenje obrambene suradnje, a za dva tjedna će i poveća skupina hrvatskih vojnika otići u Poljsku u sklopu misije NATO-a, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon sastanka s poljskim ministrom obrane Antoniom Macierewiczem.

"Dogovorili smo sporazum za unapređenje obrambene suradnje i danas ćemo napraviti sve predispozicije da se taj sporazum vrlo skoro potpiše. Želimo surađivati s Poljskom u području specijalnih snaga, vojne policije, tu je također vrlo bitna vojno-tehnička suradnja, vojno-znanstvena suradnja", rekao je Krstičević u izjavi za novinare nakon sastanka.

Istaknuo je da je ta suradnja vrlo važno zbog sigurnosnih izazova s kojima je Europa suočena, koji su vrlo složeni i zahtijevaju od članica EU-a i NATO-a još intenzivniju suradnju, razmjenu iskustava te razmjenu informacija kako bi se lakše mogle suočiti sa svim sigurnosnim ugrozama i rizicima.

Krstičević je najavio da 78 hrvatski vojnika za petnaestak dana odlazi u Poljsku u okviru NATO-ve aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP, Enhanced Forward Presence) gdje će biti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vojnici su spremni, odlaze za petnaestak dana". Dodao je da je Poljska to tražila od Hrvatske kao prijatelj i partner.

"Vjerujem kako bi da je, ne daj Bože, sutra Hrvatskoj to potrebno, Poljska postupila jednako i da bi u bilo kojoj prilici poslala svoje vojnike ovdje u Hrvatsku. Tako da mi je drago da sudjelujemo, da naši vojnici idu ondje", rekao je Krstičević. 

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Ministar Macierewicz je zahvalio Hrvatskoj na iskazanoj savezničkoj solidarnosti, napomenuvši da su OS RH izuzetno cijenjene u Poljskoj kao ogledan primjer vojničke stručnosti i ljubavi prema domovini.

Ministri su potvrdili odlične bilateralne odnose dviju zemalja, temeljene na snažnom partnerskom odnosu i visokoj razini međusobnog razumijevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmijenili su mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu, te su potvrdili predanost politici otvorenih vrata NATO-a, kao i spremnost za nastavak pružanja potpore državama aspiranticama za članstvo. 

Dvojica ministara jučer su zajedno sudjelovala u Mariji Bistrici na 25. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

Nakon sastanka s Krstičevićem poljski ministar obrane također se sastao s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem. 

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba