VIŠEGODIŠNJI PROBLEM

U vrtićima za mališane i dalje nema mjesta: 'Proplakala sam pola dana jučer, baka servis nije opcija…'

28.5.2022. u 7:46/ Zorana Čičak Kulić

Prijave za upis u većini gradova su gotove, a u nekima su stigli i prvi rezultati, samo u Splitu odbijeno je više od 500 djece

Razočaranje nakon prvih rezultata - ni jedno ni drugo dijete nije dobilo mjesto u vrtiću.

"Proplakala sam pola dana jučer, pola tužna pola bijesna, ne mogu vjerovati da u 21. stoljeću imamo ovakvu situaciju i da se tako dugo nije našlo rješenje za ovaj problem. Baka servis nije opcija", rekla je Splićanka Jelena Hrga.

Predat će žalbu i nadati se najboljem. Ovako počinju brige mnogih roditelja u sličnoj situaciji.

"Vezane su nam ruke, zvali smo i privatne vrtiće, nema mjesta. Prihvatili bi i opciju da na tri različite strane grada vozimo djecu u vrtiće. Stalno smo zaposleni, muž je terenski radnik, ja sam s njima uglavnom sama", rekla je Hrga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi godinama isti - mjesta u vrtićima je premalo, kao i odgojitelja, pedagoški standard se ne poštuje i vrtićke grupe su prenatrpane.

Image

Roditelji Jelse u panici da se vrtić ne uruši. Inženjeri: 'To su pukotine popuštanja temelja'. Vrtić i dalje radi

Image

Roditelji Jelse u panici da se vrtić ne uruši. Inženjeri: 'To su pukotine popuštanja temelja'. Vrtić i dalje radi

"Pridržavanje pedagoškog standarda je više iznimka nego pravilo, u jasličkim skupinama gdje bi trebalo biti upisano osam djece do treće godine mi imamo preko 25, a vrtićke skupine isto idu preko 30", rekla je odgojiteljica u vrtiću, Nadina Đuretić.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Iako prvi rezultati upisa u vrtiće još nisu poznati u svim gradovima, iz udruge odgojitelja poručuju - stanje je već sada alarmantno.

"Nastavlja se stanje od prethodnih godina, moguće je da je u nekim dijelovima Hrvatske i teže", rekla je predsjednica Udruge Sidro, Katarina Turković Gulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke će se mijenjati, a konačni rezultati bit će poznati kad se obrade sve žalbe roditelja. Preliminarni podaci kažu da je u Splitu bez mjesta u vrtiću ostalo 524 djece, u Rijeci njih 370, a u Osijeku 339 djece.

Gradovi najavljuju prenamjenu prostora i gradnju novih vrtića. U Zagrebu su prijave tek završile pa brojke djece koja će ostati bez mjesta još nisu poznate. Gradonačelnik Tomislav Tomašević položio je kamen temeljac za izgradnju prvog vrtića u svom mandatu, a problem stvara i odluka oko mjere roditelj odgojitelj.

"To mislim da je veliki problem, ali ne može se riješiti preko noći, trebamo izgraditi 20 novih vrtića u iduće dvije godine. Dati ću primjer, na mjeru roditelj odgojitelj se potrošilo 15 puta više nego na gradnju vrtića u zadnjih 5 godina", rekao je Tomašević.

Novim Zakonom o predškolskog odgoju i obrazovanju odgojitelji u vrtićima su nezadovoljni, tvrde, neće se promijeniti ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Model financiranja vrtića nije dobar, odnos prema odgojiteljima nije dobar. Čak i da sada krenemo graditi neki vrtić mi u ovom trenutku ne možemo uključiti svu djecu. Zakon je trebao i imao je za cilj postići jednakost i osigurati svakom djetetu njegovo pravo na vrtić međutim to se nije dogodilo", rekla je Gulin.

Zato oko scenarija za jesen nisu optimistični.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba