Skraćivanje radnog tjedna

U zadnja dva tjedna pada nezaposlenost, Aladrović najavio: 'Država bi financirala jedan radni dan'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Detaljnije će definirati mjeru u suradnji sa sindikatima i poslodavcima

1.6.2020. u 12:52/ Hina

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestio je u ponedjeljak kako se u zadnjih 15-ak dana bilježi pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti, te najavio da će u lipnju biti definirana mjera skraćenog radnog vremena.

Nezaposlenost u zadnjih 15-ak dana pada, u ožujku i travnju imali smo uzlazni trend, u svibnju se trendovi okreću, rekao je Aladrović istaknuvši da je u svibnju zabilježeno povećanje broja zaposlenih za 11.800.

Država bi sufinancirala jedan radni dan

"Trendovi poslovne aktivnosti se okreću, jako je dobro za hrvatsku ekonomiju da zaposlenost raste, a nezaposlenost pada", rekao je ministar novinarima ocijenivši kako je Hrvatska na tržištu rada za sada zadržala ozbiljnu razinu poslovne aktivnosti i pozitivne trendove.

Image
Raspored i slobodni dani

Radnici ljuti, rade već ovu nedjelju: 'Telefon nam stalno zvoni, slobodne dane dobiju od danas do sutra'

Image
Raspored i slobodni dani

Radnici ljuti, rade već ovu nedjelju: 'Telefon nam stalno zvoni, slobodne dane dobiju od danas do sutra'

Također je iznio koncept kako će konkretno izgledati mjera skraćenog radnog vremena, koja će biti definirana tijekom lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koncept je da teret dijela rada koji nije efikasan snosi država. U prijevodu, ako poslodavac radi pet dana u tjednu, a ima potrebu za četiri, država bi sufinancirala jedan radni dan, a poslodavac plaće za četiri radna", rekao je.  

Detaljnije ćemo definirati mjeru u suradnji sa sindikatima i poslodavcima, za sutra su poslani pozivi na sastanak, očekujemo da će se socijalni partneri odazvati, kazao je Aladrović podsjetivši da je takva mjera i u prethodnim krizama pokazala dobre rezultate.

Upravo se čita

Image
Pomozimo i mi!

Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

Smatramo da je u idućem razdoblju, kada ne možemo ići horizontalno kao što smo išli s mjerama za očuvanje radnih mjesta,  to jedan od načina kako možemo očuvati radna mjesta, poslovnu i gospodarsku aktivnost, dodao je.

Na upit hoće li građani koji koriste moratorij doći na crne liste, s obzirom da banke ponovno mogu izmjenjivati informacije o kreditima građana, odgovorio je kako ne zna konkretno kakav je stav poslovnih banaka, no bitno je da je moratorij ugovorni odnos građana i banke. Zato ne vidi potrebe za crnim listama i očekuje da banke neće formirati nikakve crne liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborne liste do 12. lipnja

Nije otkrio hoće li Predsjedništvo HDZ-a, koje se sastaje poslijepodne, razgovarati o članstvu Josipe Rimac upletene u aferu Vjetroelektrane. Nisam informiran o svim temama za Predsjedništvo, rekao je.

Nije želio ulaziti u detalje tog slučaja već je poručio kako HDZ i Vlada ne mogu podržavati koruptivne radnje.

Izborne liste HDZ će, kaže, formirati do 12. lipnja, a o osobnim preferencijama nije se želio izjašnjavati dok to ne prođe na stranačkim tijelima. "HDZ će imati snažne liste, sa snažnim ljudima koji će dobiti izbore", kazao je Aladrović. 

Više s weba

Pročitajte još

Image

Teška nesreća kod Rijeke: Šest osoba ozlijeđeno u sudaru auta, jedna kritično

Više s weba