OGLAS

brojke pozivaju na uzbunu

Učenici u prosjeku dva tjedna nisu na nastavi: Najmanje izostaju u Međimurju, a evo gdje najviše

28.8.2019. u 22:00/ Irena Pirjać

Liječnici obiteljske medicine misle da će jedini rezultat biti prepune čekaonice


Nove promjene izgleda stižu u škole. 

30 milijuna 647 tisuća 480 sati izostali su naši učenici s nastave tijekom prošle godine. Zato resorna ministrica predlaže nova pravila kojima zapravo daje packe roditeljima. 


U planu je ograničavanje roditeljskih ispričnica, s čime se ne slažu liječnici, a ni roditelji.

Ispričavanje djeteta s nastave neograničeni broj puta na godinu - više neće biti moguće. Jer resorna ministrica sprema nova pravila.

"Naša je intencija da taj broj izostanaka ograničimo. Ne da ukinemo, nego ograničimo broj izostanaka koje roditelji mogu opravdati. Početna je ideja da to budu tri dana u svakom polugodištu", kaže ministrica Blaženka Divjak

Jer učenici s nastave izostaju svake godine sve više.

Prošle su godine najviše izostajali učenici Primorsko-goranske županije - u prosjeku 76 sati po učeniku. Imaju i najviše opravdanih u Hrvatskoj - po učeniku 74 sata. Što znači da su gotovo svi izostanci - opravdani. Najmanje izostaju učenici iz Međimurske županije - 52 sata u prosjeku. Zanimljivo, u istoj županiji, roditelji najmanje opravdavaju svoju djecu - pa djeca imaju najviše neopravdanih - 5 po učeniku. 


Upravo taj trend sve više opravdavanja izostanaka - primijetili su i u školama.

"Nekakav broj izostanaka je jednak. No, ako gledamo omjer opravdanih i neopravdanih, to se u zadnjih nekoliko godina zaista promijenilo. Ima puno, puno više opravdanih u odnosu na neopravdane. A to se odražava i na izricanje pedagoških mjera", tvrdi psihologija Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu Andrea Kuhner Urem

Roditelji sada mogu opravdati do tri dana izostanka. Teoretski, ako  se dijete četvrti dan pojavi u školi, sljedeća tri može ponovno izbivati uz opravdanje roditelja. I to roditelji i čine, kažu u školi.

"Vrlo često roditelji ni ne znaju da su djeca izostala. Pa onda to sve opravdaju. Kažu da se neće ponoviti. Pa se ponovi", upozorava profesor Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu Ratko Harauzek


Upravo se čita

Image
DIREKT U BEOGRADU

Izbori koji već imaju pobjednika: Neizvjesni su otprilike kao i to hoćete li gledati 'Sam u kući' za Božić

Liječnici obiteljske medicine misle da će jedini rezultat biti prepune čekaonice.

"Zbog uobičajenih bolesti djece kao što je glavobolja, bolovi u trbuhu, bi ustvarili trebali čekati satim s njihovim roditeljima kod izabranog liječnika obiteljske medicine samo zato da bi dobili ispričnicu, što je potpuno suludo", tvrdi Dragan Soldo, liječnik obiteljske medicine.

I roditelji misle da bi se trebalo naći bolje rješenje.

"Ne treba vama ministar davati opravdanje hoćete doći na posao ili ne. Vi ako ste normalna osoba, kad god ste bolesni, normalno da ćete ostat doma."


"Mislim da to nije baš primjenjivo. Neka djeca su više neka manje. Ne vjerujem da roditelji izmišljaju."

Prije nego što ove mjere ministarstva stupe na snagu, svi će moći reći što o njima misle. A sigurno je da početkom ove školske godine - još neće zaživjeti.

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
American idol
default_cta
Ljubav je na selu
Barbie biserna princeza
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZ SINDIKATA NEZADOVOLJNI

Prvi rabljeni tramvaj iz Njemačke stigao u Zagreb. Star je 27 godina i nema klimu: 'Zagreb i putnici su oštećeni'


Više s weba