OGLAS

Pitali su 3600 učitelja

Učitelje brine zastrašivanje roditelja, ekonomska neizvjesnost. Jokić za Direkt: 'Ljudi u školama nisu trošak'

5.10.2022. u 23:17/ Darinka Trgo

Dodaje da nastavnici rade na najvećem i najvrjednijem hrvatskom kapitalu, a to je onaj ljudski


Učitelji nemaju tri mjeseca godišnjeg odmora i radno vrijeme im nije 3 sata dnevno. Vole svoj posao, ali ne i svoju plaću.

To su glavne poruke izvještaja koje je objavio Institut za društvena istraživanja u Zagrebu. Ispitali su mišljenja 3600 učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola. Evo rezultata: 82% ih uživa raditi svoj posao, ali 70% ih je nezadovoljno plaćom. Gotovo svi misle da političari ne cijene stavove nastavnika.


Najviše im stresa uzrokuju administrativni poslovi, 33% njih žali se na prigovore roditelja. A 9% kaže da im stres uzrokuje zastrašivanje i vrijeđanje od strane učenika.
Gotovo 70% brine ekonomska neizvjesnost. A polovinu rat u Ukrajini. Kad se učenike pita što misle – 60% ih kaže da su učitelji nedovoljno cijenjeni.

Image
SVJETSKI DAN UČITELJA

Dvije godine za redom on je najbolji učitelj geografije na svijetu: 'Taj posao nikad ne bih mijenjao'

Image
SVJETSKI DAN UČITELJA

Dvije godine za redom on je najbolji učitelj geografije na svijetu: 'Taj posao nikad ne bih mijenjao'

Razgovarali smo s Borisom Jokićem , ravnateljem Instituta za društvena istraživanja i koji je proveo istraživanje. Za RTL Direkt kaže:

"To zadovoljstvo koje iskazuju za svoj posao u izuzetnoj je suprotnosti s njihovom procjenom društvenog statusa. Učiteljice i učitelji procjenjuju da im je status nizak, poglavito nizak od onih koji donosne odluke koji im danas svesrdno čestitaju - od političara. Oni koji rade u školi nemaju osjećaj da mogu utjecati na obrazovnu politiku i da ih političari žele i hoće čuti. U vremenu u kojem živimo u kojem se vrijednost prije svega određuje novcem, bilo kunama ili onime što imaš često se na ljude u školama gleda kao na trošak. To je najveća zabluda, oni koji rade u školama rade na onome što je najveće i najvrjednijem hvarskom kapitalu, onom ljudskom, stoga im treba podići društveni statsu, treba učini sve ne samo dati riječi, nego činiti djela kako ni njihov rad bio bolji, kako bi bili zadovoljniji i kvalitetniji radnici."


U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
Superstar finale
Igra moje sudbine
Život na vagi
default_cta
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
NE ODGOVARA SPECIFIKACIJAMA

S polica poznate trgovine povlači se ledeni čaj. Mole kupce da im se jave za povrat


Više s weba