DOGOVOR VLADE I SINDIKATA

Učiteljima i profesorima dani u štrajku bit će plaćeni. Ali nadoknada izgubljene nastave neće

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude, kazao je Plenković

2.12.2019. u 17:12/ Vijesti.hr

Vlada i prosvjetni sindikati postigli su danas sporazum kojim se završava 36-dnevni štrajk u osnovnim i srednjim školama. 

Vlada je "u trokoraku", kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

Nadoknada neće biti dodatno plaćena

Plenković je na konferenciji za medije kazao i da će prema sporazumu učiteljima i profesorima dani u štrajku biti plaćeni, ali da im se neće platiti nadoknada koju će odrađivati zbog dana provedenih u štrajku. 

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da smo prijatelji učitelja i profesora, štrajk će biti plaćen. Znači, dani koje su bili u štrajku će biti plaćeni. Ono što očekujemo potporu sindikata, da nadoknada ne bude dodatno plaćena", kazao je Plenković. 

"Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude", kazao je Plenković.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

"Moralna obveza je da se izgubljeno nadoknadi" 

Sindikalist Branimir Mihalinec je kazao da je "moralna obveza svih koji su sudjelovali u štrajku da sve izgubljeno nadoknade".

"Djeca ne smiju biti oštećena i ne smiju dobiti ništa manje nego što bi dobili da nije bilo štrajka", rekao je Mihalinec.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prošlog tjedna je objavilo kada bi učenici trebali nadoknađivati nastavu koju su izgubili u štrajku. One škole koje su sve dane štrajka bile bez nastave i nisu nadoknađivale nastavu subotama imale su 15 dana koje moraju nadoknaditi.

Prema tom kalendaru Ministarstva njima bi zimski praznici trajali dva tjedna , od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja), proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'NARODNA MUDROST'

VIDEO Beroš započeo konferenciju lapsusom: 'Zdrav čovjek ima stotinu žena. Već sam to rekao'

Više s weba