Opasnost po život

Ugledate dijete ili psa u automobilu na žegi. Razbijete li staklo i spasite ga, hoće li vas sud kazniti? Evo odgovora

Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Situacija se razmatra od slučaja do slučaja, analizira se po nekoliko jasnih okolnosti

21.6.2021. u 8:02/ RTL Vijesti

Kada na ljetnoj žegi ugledate u vozilu ostavljeno dijete, smijete li razbiti prozor, provaliti u automobil? Smijete li to učiniti ako ugledate u vozilu psa ili mačku zaključanu, ostavljenu, malaksalu?

Kakav tretman na sudu možete očekivati ako se odlučite na akciju spašavanja objasnila je Revija HAK u svojoj analizi.

Provaljivanje i razbijanje prozora na tuđem vozilu, posve sigurno u normalnim okolnostima nije dozvoljeno. No, što ako je u vozilu netko životno ugrožen po vašoj procjeni.

Trebalo bi obavijestiti policiju, zvati hitnu no ponekad nema vremena za to. Jednostavno svaki izgubljeni tren prema vašoj procjeni može pridonijeti nastanku teških posljedica. U svakom slučaju obavijestite policiju, zovite hitnu, a što do njihova dolaska?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
opreza nikad dosta

Pedijatar za RTL komentirao tragediju u Kninu, za roditelje ima jasnu poruku: 'Djeca su u posebnom riziku za razliku od odraslih'

Image
opreza nikad dosta

Pedijatar za RTL komentirao tragediju u Kninu, za roditelje ima jasnu poruku: 'Djeca su u posebnom riziku za razliku od odraslih'

Treba znati kako pravo postoji institut u pravu koji se zove krajnja nužda. Prema tom institutu isključena je protupravnost djela počinjenog radi toga da se od sebe ili drugoga otkloni istodobna opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako je učinjeno zlo manje od onoga koje je prijetilo.

Nije kriv tko počini protupravnu radnju da bi od sebe ili drugoga otklonio istodobnu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako zlo koje je počinjeno, nije bilo nerazmjerno teže od zla koje je prijetilo i ako nije bio dužan izložiti se opasnosti.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO ZA DANAS.HR

Sammir otkrio za koga će navijati u ogledu Hrvatske i Brazila: 'Svjesni su svoje kvalitete'

Ako je takva osoba bila dužna izložiti se opasnosti, može se blaže kazniti.

Nitko na prvu ne spori  da je opasnost od ozbiljnog narušenja zdravlja djeteta uvijek manje zlo od razbijenog prozora. Međutim, nitko vam ne može reći unaprijed kako će sud, ako se postupak pokrene protiv vas, suditi, kako će procijeniti sve okolnosti slučaja. Svaka priča je individualna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba