OGLAS

čine sve da ih zadrže

Ugostitelji digli plaće, ali radnike moraju tražiti izvan Hrvatske: 'Naši su otišli, vani imaju sigurnost'

24.9.2019. u 12:33/ Ivan Dobran

U protekle četiri godine plaće konobara su porasle za 15, a kuhara za 25 posto


Dok se u javnom sektoru vode bitke za bolje plaće, potražnja za ugostiteljima sve je veća pa su kuhari i konobari danas bolje plaćeni i od primjerice liječnika specijalizanata.

Hrvatski ugostitelji čine nemoguće da zadrže svoje vrijedne djelatnike, pa tako i plaće u tom sektoru iz godine u godinu rastu.


Svi otišli van

U ovom su restoranu djelatnike za sezonu tražili među studentima, preko web stranica, agencija. No sve je bilo uzalud, većina je radnika otišla iz Hrvatske.

"Jer vani imaju sigurnost. Tu nemaju tu sigurnost. Vani će imati plaću, imat će 1000 – 1500 eura cijelu godinu i imat će stan i režije, a tu će to imati na 4, 5, 6 mjeseci 
i nakon toga dolazi zima", govori za RTL Danas voditelj restorana u Fažani Stefano, Giacometti.

Paradoksalno - ugostitelji su plaće morali toliko podignuti da sada mogu bez problema zaposliti i kuhara iz Europske unije. Dok naši radnici odlaze van, oni dolaze.

Uštedjeti pak mogu na radnicima iz Srbije i drugih zemalja regije koji na radnu vizu za Europu čekaju i do dvije godine. Vladan dolazi iz Sombora, a ovdje ima 5000 kuna plaće i plaćen smještaj i hranu.

 "Po srpskom standardu je puno bolje zato što kod nas su dosta manje plaće i ljudi sve više napuštaju Srbiju i snalaze se kako tko", kaže nam Vladan koji radi kao konobar.


A pritom uče i nove vještine.

"Ovim se bavim sve zajedno 7 godina ali do sada nikad nisam bio na moru da se bavim znači riba, pašte, školjke i tako", dodaje.

U protekle četiri godine plaće konobara su porasle za 15, a kuhara za 25 posto. No, tko nema sreću da pronađe radnika s iskustvom, svake godine svoje djelatnike mora poučavati ispočetka.

"Znači treba biti tu s njima po cijele dane, sve kontrolirati, treba uskladiti, nemaju svi toliko živaca i tako", kaže voditelj restorana iz Fažane.


Upravo se čita

Image
SVE SE TRESLO

Razoran potres od 7,5 po Richteru pogodio Filipine, šire se jezive snimke: 'O moj Bože!'

Živaca imaju hrvatski ugostitelji jer, kažu, zadovoljan i kvalitetan radnik znači i bolji promet.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
SUPERSTAR

Dino oduševio izvedbom Čolićeva hita, a Severina primijetila detalj: 'Ne vidim ti frizuru, ličiš mi na mog sina'


Više s weba