gospodarski forum

Ukrajinski premijer želi hrvatsku pomoć pri privatizaciji, Ćorić: 'Ukrajina iz RH crpi motiv za rješavanje sv...

8.12.2021. u 18:36/ Ilija Radić

Postavlja se pitanje u čemu će se sve poboljšati suradnja dviju zemalja

Dobro je da su Biden i Putin razgovarali, poručuje iz Ukrajine premijer Andrej Plenković koji je s gospodarskom delegacijom u službenom posjetu Kijevu. Nakon svečanog dočeka u zračnoj luci uputio se na sastanak s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

S predsjednikom zemlje Volodimirom Zelenskijem, Plenković je potpisao Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine. Plenkovićev posjet ima i snažnu gospodarsku dimenziju. Poslijepodne je održan i ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum.

''Sjedinjene Američke Države su uvijek podržavale Ukrajinu. Imamo podršku i u senatu Sjedinjenih Država. Jako cijenimo osobnu ulogu predsjednika Bidena u reguliranju konflikta i situacije na istoku naše zemlje'', kazao je ukrajinski predsjednik. 

''Vrlo snažna i jasna poruka jr američkog predsjednika, takve poruke dijele, siguran sam i članice EU.  Naravno da Hrvtska želi mir, želi djelo, želi razgovor.....ne želi stradanja i ne želi destabilizaciju Ukrajine'', naglasio je Plenković.

Image
SLUŽBENI POSJET

Premijer o ukrajinsko-ruskom konfliktu: 'Hrvatska želi mir, dijalog, razgovor, ne želi stradanja i destabilizaciju'

Image
SLUŽBENI POSJET

Premijer o ukrajinsko-ruskom konfliktu: 'Hrvatska želi mir, dijalog, razgovor, ne želi stradanja i destabilizaciju'

Najavljeno je da će se novi ured turističke zajednice otvoriti u Kijevu. Tomislav Ćorić rekao je kako je danas održano zajedničko povjerenstvo dviju zemalja, otvorena su brojna pitanja i potpisan memorandum o suradnji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bih rekao vrlo dobar sastanak dvaju povjerenstava i dviju delegacija, nakon toga gospodarski forum. Ističem da je s nama čitav niz predstavnika domaćih firmi, negdje oko 60 poduzeća iz RH'', naglasio je ministar gospodarstva.

Ukrajinski predsjednik Vlade kazao je kako očekuje hrvatsku pomoć pri privatizaciji, no Ćorić smatra da se ta izjava treba gledati u širem kontekstu. 

Upravo se čita

Image
magnituda 7,8

VIDEO Novi razoran potres u Turskoj od 7,7 po Richteru. Već sad broj mrtvih blizu 1300

''Hrvatska i Ukrajina tradicionalno imaju sjajne odnose. Ukrajina je prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku, još od ranih devedesetih imamo dobre odnose, oni su sve bolje. Ove godine je predsjednik Vlade već dva puta posjetio Ukrajinu. Ukrajina iz Hrvatske crpi motiv i energiju za rješavanje svojih problema, te potencijalnu mirnu integraciju okupiranih područja'', kazao je Ćorić.

S obzirom da smo članica EU, Ukrajini smo na raspolaganju za čitav niz pitanja, pojasnio je Ćorić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Proces privatizacije koji Ukrajinu čeka je sigurno područje u kojem mogu razgovarati s nama. Pa i učiti na našim pogreškama'', rekao je Ćorić.

Ne vjeruje da će hrvatsko-ukrajinski odnosi utjecati na naš dovod plina, jer su i odnosi Hrvatske i Ruske Federacije dobre. Uvjerava kako je naš dovod plina u ovom trenu siguran. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
'to su notorne stvari'

Čedo Prodanović o slučaju Platak: 'Raspad sustava, na slučaju rade ljudi koji nemaju pojma'

Više s weba