novo normalno

Unatoč porastu broja zaraženih, učenici u ponedjeljak stižu u škole: Istražili smo što školarce i njihove rod...

3.9.2021. u 18:40/ Irena Pirjać

Spreman je i novi e-dnevnik u obliku aplikacije. Roditelji i učenici mogu je besplatno skinuti na mobitel

Unatoč porastu broja zaraženih, učenici diljem Hrvatske u ponedjeljak će sjesti u školske klupe. Čekaju ih nešto blaže mjere i nastava nalik starom normalnom. Online nastava samo je pričuvna opcija, a za roditelje i učenike spremna je i nova aplikacija e-Dnevnik. Roditeljski sastanci će se održavati, ali prema posebnim uvjetima.

Zvuk je to kojem se vesele učenici, ali i roditelji.

"Sve je spremno za ponedjeljak i sva djeca idu u školu", poručio je ministar Radovan Fuchs.

Uz puno slabije mjere. Jer prošla je godina pokazala da su neke poput samoizolacije za učenike bile štetne, a zaraza se nije pojačano širila. Zato od ponedjeljka vrijedi: maske na hodnicima i u javnom prijevozu: da, u razredu: ne. Distanca: da, izolacija cijelog razreda u slučaju zaraženog učenika: ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontakt vam je onaj s lijeve i onaj s desne strane i eventualno onaj ispred. Onaj odostraga iza vas već više nije u toj mjeri bliski kontakt s obzirom na to da pričate prema naprijed nije. Ako govorite odostraga, onda se nadam da će ih učitelj opomenuti", dodaje Fuchs.

Spreman je i novi e-dnevnik u obliku aplikacije. Roditelji i učenici mogu je besplatno skinuti na mobitel. A osim standardnog - ocjene, vladanje i izostanci, uvedene su i neke novine.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Dezinficiranje, mjerenje temperature...

"Učenici i roditelji mogu izvest informacije o ispitima u kalendare. Zatim, novost su obavijesti, notifikacije o novim ocjenama, izostancima. I sam način prijave je jednostavniji nego do sada. Učenik se jednom prijavi i prijava ostaje aktivna cijelo vrijeme dok je aplikacija instalirana na uređaju", kaže koordinator razvoja e-Dnevnik Petar Josipović.

Image
novo normalno

Fuchs uoči početka školske godine: 'Roditelji će prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati COVID potvrdu'

Image
novo normalno

Fuchs uoči početka školske godine: 'Roditelji će prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati COVID potvrdu'

Osim na mobitelu, rezultate svoje djece u novoj školskoj godini, roditelji će ponovno moći čuti i uživo - na roditeljskim sastancima. Ali, uz COVID potvrdu, odluči li tako ravnatelj. Istodobno, učitelji je ne moraju imati. A cijepljeno je 60 posto nastavnika srednjih škola, 70 posto u visokom obrazovanju, dok je najviše, 80 % cijepljenih, u znanstvenim institutima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka je da se cijepe, ali prisile nema. Nastavu licem u lice pokušat će održati što dulje. Ipak, spremni su i drugi modeli, pa i online škola, bude li za to dolaskom jeseni raste, a raste i broj djece u bolnicama.

"Vjerojatno s povratkom u Zagreb će biti i više djece. I s početkom školske godine. Za hospitalizaciju postoje uglavnom kliničke indikacije kad dijete ima visoku temperaturu, eventualno upalu pluća, nekakvu sumnju da bi se mogao razviti multiinflamatorni sistem", poručuje Alemka Markotić.

I dalje vrijede upute - dezinficiranje, mjerenje temperature, kao i da djeca s bilo kakvim simptomima zarazne bolesti u školu ne dolaze.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba