pojačan nadzor

USKOK ponovno istražuje slučaj male Afganistanke Madine. Obitelj 6 mjeseci od presude čeka njezino izvršenje

Image
Foto: RTL

Država je navodno uplatila 40.000 eura odštete, ali čeka se potvrda

4.10.2022. u 21:02/ RTL Vijesti

Ponovo se istražuje slučaj male Afganistanke Madine Hussiny, potvrdio je USKOK za N1. Rekli su da se provode izvidi.

Dodatna istraživanja su dio izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava kojom je utvrđeno pet teških kršenja ljudskih prava. Zato je Hrvatska do danas morala predati akcijski plan koji treba imati pojedinačne, ali i opće mjere.

"Plan je poslan", kažu iz ureda hrvatske zastupnice pred tim sudom. Pučka pravobraniteljica dodaje da je plan djelomičan.

Obitelj male Afganistanke šest mjeseci od pravomoćnosti presude očekuje njezino izvršenje. Država je navodno uplatila 40.000 eura odštete, ali čeka se potvrda. Upućen je novi zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obitelj je nakon primitka presude Europskog suda za ljudska prava, nakon reakcija koje su uslijedile s obzirom na ta teška utvrđenja, podnijela zahtjev radi naknade štete", rekla je za N1 Anja Bezbradica Jelavić, odvjetnica obitelji Hussiny. Dodala je da će tek vidjeti kolika će biti visina naknade.

Istragu koja je rezultirala odbačajem kaznenih prijava 2018. godine europski je sud nazvao neučinkovitom. Pobrojali su manjkavosti i zaključili da zastare još nema – pa USKOK sada, potvrđuju za N1, ponovno na tome radi.

Upravo se čita

Image
DRŽI GA NA OKU

Svjetski boksački prvak poslao ozbiljnu prijetnju Messiju: 'Moli Boga da te ne nađem'

Image
Kad nije pravosuđe RH

Europski sud o malenoj Madini: Hrvatska kriva za smrt djevojčice iz Afganistana koju je udario vlak

Image
Kad nije pravosuđe RH

Europski sud o malenoj Madini: Hrvatska kriva za smrt djevojčice iz Afganistana koju je udario vlak

“Obavještavamo Vas da se u predmetnom slučaju, u svrhu izvršavanja presude Europskog suda za ljudska prava, provode izvidi”, poručili su iz USKOK-a.

Očito je to dio akcijskog plana, dokumenta za izvršenje presude koja je utvrdila pet teških kršenja ljudskih prava. Među njima i ono na život, zabranu mučenja i kolektivnog protjerivanja stranaca. Rok za predaju plana 4. je listopad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uredu zastupnice Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava kažu da su Akcijski plan jučer poslali Odboru ministara – no detalje će, kažu objaviti tek kada plan objavi i sam Odbor. Kada će to točno biti – nije poznato.

Međutim, Hrvatska je poslala samo dio koji se odnosi na pojedinačne mjere za ovaj slučaj, kaže pučka pravobraniteljica koja je dio stručnog savjetodavnog tijela u ovom slučaju.

Upitana nije li rok za cijeli akcijski plan bio danas, pravobraniteljica odgovara: "Mislim da su svi koji sudjeluju u procesu, s obzirom na to da su i sami predstavnici Vijeća Europe uključeni u cijelu stvar, suglasni da je važno zapravo da on bude kako treba".

U Centru za mirovne studije (CMS) ističu da je nedavno odlučeno da će se izvršenje ove presude pojačano nadzirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvršenje presude će potrajati pa se prema tome i sam akcijski plan mora prilagođavati i dorađivati. Tu postoji prostor da se on ako bude neadekvatan, učini adekvatnim i zbog toga je važna suradnja s drugim tijelima, civilnim društvom", kaže Antonija Pindulić iz CMS-a za N1.

Podsjetimo, u noći 21. studenog 2017., šestogodišnja djevojčica Madina Hussini, umrla je nakon što ju je udario vlak u Srbiji u blizini hrvatsko-srpske granice. Obitelj Hussini je 2016. godine napustila Afganistan, putujući kroz Pakistan, Iran, Tursku, Bugarsku i Srbiju prije nego što je stigla na hrvatsku granicu. U prosincu 2017. godine obitelj je podnijela kaznenu prijavu protiv neidentificiranih hrvatskih graničnih policajaca, navodeći da su im nakon susreta na hrvatskom teritoriju službenici uskratili svaku mogućnost traženja azila te su im naredili da se vrate u Srbiju uz željezničku prugu.

Madina je na putu poginula nakon što ju je udario vlak.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Veliki požar zahvatio Kinu

Više s weba