pripazite na datum

Uskoro kreće popis stanovništva: Ukoliko odbijete dati podatke, može vam stići kazna do 5000 kuna

Image
Foto: PIXSELL

Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, i dovoljna je samo jedna osoba u kućanstvu koja se koristi sustavom

1.9.2021. u 16:29/ RTL Vijesti

Popis  stanovništva bit će ovog mjeseca, a to su podaci koji se skupljaju svakih 10 godina. Njegova je provedba neprocjenjiva. Hrvatska nije jedina zemlja koja je odgodila zbog pandemije popis s travnja na rujan. 

Državni zavod za statistiku je tijekom pripremnog razdoblja uspješno osigurao gotovo osam tisuća popisivača i više od 1100 kontrolora za čije se natječaje s potpunom dokumentacijom prijavilo više od 14 tisuća osoba. Popisivači će po logu na majicama biti prepoznatljivi, nosit će majice, a provedba bi trebala biti od 27. ovog mjeseca do 17. idućeg mjeseca.

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković za Glas Slavonije naglašava da ono po čemu će ovaj popis biti jedinstven za naše stanovništvo, u odnosu na sve popise u zadnjih gotovo 170 godina, jest činjenica da je riječ o prvom digitalnom popisu stanovništva, kućanstava i stanova koji će se provoditi u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja.

"Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, i dovoljna je samo jedna osoba u kućanstvu koja se koristi sustavom e-Građani i moći će popisati sve članove svoga kućanstva. Ako se više članova kućanstva koristi sustavom e-Građani također će samo jedna osoba popisivati sve članove kućanstva. Ako netko želi kroz sustav e-Građani popisati svoje starije roditelje, baku i djeda (ili bilo koju osobu koja nije iformatički pismena ili nema pristup internetu) to će moći napraviti ali s imenom tih osoba".

"Ono što je bitno naglasiti jest da osoba koja će samostalno popisati kućanstvo treba zapisati i spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti na kraju samopopisivanja. Kontrolnu šifru može se zapisati, poslikati mobitelom ili isprintati te sačuvati do druge faze terenskog popisivanja kako bi je član kućanstva u kratkom kontaktu predalo popisivaču", rekla je Brković, i dodaje kako kontrolna šifra služi kao dokaz da se kućanstvo uspješno samopopisalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripazite na kazne

Image
Pripazite!

Ukoliko ih imate na mobitelu, odmah ih izbrišite: Ove su aplikacije zaražene virusom

Image
Pripazite!

Ukoliko ih imate na mobitelu, odmah ih izbrišite: Ove su aplikacije zaražene virusomZa samopopisivanje potrebno je računalo, internet i pristup sustavu e-Građani. 
 Svi individualni podaci prikupljeni popisom stanovništva statistički su povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku.

"Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente niti provjeravati odgovore koje osoba daje. Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, a kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama. Međutim, građani mogu imati potpuno povjerenje u Državni zavod za statistiku, jer svi podaci koje Zavod prikuplja službena su tajna", dodala je Lidija Brković za ovaj portal.

Više s weba

Pročitajte još

Image
jak vjetar radi probleme

FOTO/VIDEO Palo ogromno stablo na zagrebačkoj Remizi: Oštetilo vozila

Više s weba