Ističe mu mandat

Turudić za RTL: 'Možda sam trebao biti malo stroži predsjednik suda'

4.8.2020. u 20:00/ Ivana Ivanda Rožić

Još četiri mjeseca Ivan Turudić bit će na čelu zagrebačkog županijskog suda

Najveći sud u državi uskoro bi mogao dobiti novog predsjednika! Ivanu Turudiću prvog siječnja isteći će mandat, a s obzirom na to da je već dva puta bio na čelu suda, to više ne može.

Koliko se ljudi javilo za njegovog nasljednika, znat će se u petak.

Još četiri mjeseca Ivan Turudić bit će na čelu zagrebačkog Županijskog suda.
Svojim mandatom je zadovoljan, iako, poručuje, uvijek može biti bolje.

Image
Kraj jedne ere

Sucu Ivanu Turudiću uskoro prestaje mandat, tko će ga naslijediti? U 'igri' su i neka zvučna imena

Image
Kraj jedne ere

Sucu Ivanu Turudiću uskoro prestaje mandat, tko će ga naslijediti? U 'igri' su i neka zvučna imena

"Najbolje pogledati brojke, brojke su najrječitije, najbolje pokazuju. Višestruko je smanjen broj predmeta, za više 70-80  posto je smanjen broj predmeta starijih od 10 godina tako da su brojki što se tiče toga skroz okej, da se moglo napraviti više, sigurno se moglo. Možda sada s ovim odmakom, možda sam trebao biti malo stroži predsjednik, pa za vrlo mali broj sudaca inicirao pokretanje stegovnog postupka", rekao je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koga se to odnosi nije htio otkriti, kao ni svog favorita za nasljednika. Ali otkriva kakve karakteristike novi predsjednik mora imati:

"U prvom redu mora imati iskustvo, mora poznavati sudsku upravu, što niz kandidata koji su se javili ne pozna, zapravo manji broj ih ne pozna nego što ih pozna, to je osoba koja mora imati organizacijske sposobnosti, neke vještine i mora znati raditi s ljudima, što je izuzetno teško", poručio je Turudić.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

Za funkciju predsjednika natječe se nekoliko sudaca. Glasnogovornik i istražni sudac Krešimir Devčić. Kaznena sutkinja Maja Štampar Stipić poznata iz procesa Ivi Sanaderu, Željku Dolačkom, Josipu Klemmu, a sada sudi Ivici Todoriću.
Prijavu je poslao i njezin kolega Vjeran Blažeković koji trenutačno sudi bivšoj županici Marini Lovrić Merzel.  

A u krugu kandidata je i Lana Peto Kujundžić koja ima bogato radno iskustvo od 35 godina, na Općinskom, Županijskom i Vrhovnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi moji koraci kao predsjednika bi bili zalaganje za prostore koji će odgovarati sucima i prostore koji će odgovarati velikim sudnicama koji će omogućiti da se vode svi postupci", izjavila je Lana Peto Kujundižić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu.

Tko će biti izabran, odlučit će Državno sudbeno vijeće koje će od nadležnog sudačkog vijeća dobiti mišljenje i ocjenu za svakog kandidata, a isto će se tražiti i od predsjednika Vrhovnog suda.  

Ivan Turudić svoju karijeru vjerojatno nastavlja na Zrinjevcu, ali na Visokom kaznenom sudu gdje je izabran za suca zajedno s još 10 kolega. Pitanje je samo kad će taj Sud proraditi s obzirom na to da je početak rada suspendirao Ustavni sud.

"Mislim da je s Ustavnog suda baš rečeno da će biti doneseno u razumnom roku, a mislim da je siječanj zaista jedan dobar i razuman rok, ali mislim da će biti doneseno i prije", rekao je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Visokom kaznenom sudu, kako doznajemo, Ustavni sud raspravljat će već na jesen. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kontroverzni milijarder

George Soros želi preuzeti Mercator? Navodno nudi 150 milijuna eura

Više s weba