PROKOMENTIRAO I BOMBU I TRAMIŠAK

Božinović: 'Za ukrajinske izbjeglice osigurano najviše 3600 kuna mjesečno za smještaj i režije. To je realan izračun'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na sjednici se govori o potresu, koronavirusu, o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju...

23.3.2022. u 13:08/ RTL Vijesti

Ministar Davor Božinović dao je izjavu za medije prije sjednice Vlade.

Govorio je o izbjeglicama iz Ukrajine pa istaknuo kako je velika odgovornost lokalnih samouprava jer se to sve odvija na njihovoj razini.

"Ostanak izbjeglica u Hrvatskoj trajat će dulje i nego se oni nadaju", govori pa zaključuje kako o tome može govoriti jer imamo vlastita iskustva iz Domovinskog rata.

Osvrnuo se na Prijedlog odluke o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju o čemu će se raspravljati na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time želimo regulirati sve ono što su naši građani učinili dostupnim kad je u pitanju smještaj izbjeglicama, ali i regulirati tu problematiku za ubuduće. Bit će to riješeno kroz odgovarajuće ugovore kiji će se tipski pripremati za te tzv iznajmljivače. Vlasnicima nekretnina koji su svoje nekretnine ustupili, jednom mjesečno će se isplatiti troškovi upotrebe stambene jedinice", govori.

Ističe kako će se ugovori sklopiti na rok od mjesec dana do najviše godine dana. "Trošak korištenja obuhvatit ce najam i režije, podmirit će se za samca 50 kn po danu, za više osobe 40 kn po danu, za dva clana 30, tri 20 i za četvrtog i svakog sljedećeg po 10 kn dnevno. Najviše će iznositi 3600 kuna mjesecno. Mislim da je to jedan realan izračun kojeg ćemo u prvoj fazi sigurno moći podmiriti iz državnog proračuna s obzirom da još EU raspravlja otkud pomoći državama koje brinu o ukrajinskim izbjeglicama", dodaje. 

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Image
je li bilo eksploziva?

O dronu koji je pao na Zagreb oglasio se DORH: 'Utvrđeno je da se radilo o avio bombi s upaljačem, istraga se nastavlja'

Image
je li bilo eksploziva?

O dronu koji je pao na Zagreb oglasio se DORH: 'Utvrđeno je da se radilo o avio bombi s upaljačem, istraga se nastavlja'

Bomba u dronu

Upitan je o postojanju bombe u dronu, govori da smo svi vidjeli priopćenje DORH-a. Nastavlja se istraga, kaže. Zasad je utvrđeno da je postojala aviobomba i upaljač, a sva daljnja vještačenja nalaže DORH, a sudjeluje vojna policija, ravnateljstvo policije i centar za kriminalistička vještačenja.

"Mogu se pozvati samo na ono što je DORH priopćio", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče izlaska u javnost s informacijama o bombi, govori kako DORH jedini po zakonu može provoditi istrage i izlaziti u javnost s njima. Upitan jesu li premijer i ministar smjeli izaći u javnost kaže: "Vidite da je postojala bomba i upaljač".

Prijetnje Tramišak

Kaže da je Tramišak ostvarila kontakt s policijom zbog prijetnji te će policija postupati po tom slučaju. Govori da se danas javila policiji. Nije htio prokomentirati činjenicu da se Tramišak prvo obratila medijima, a tek onda policiji.

Zaključuje kako je ostvarila kontakt i da se sada postupa.

Više s weba

Pročitajte još

Image
afera 'hrvatske šume'

Milić o porukama: 'Znam li Niku Dujmovića? Da, jako dobro. Jesam li ga zaposlio? Ne.'

Više s weba