ŠEST MJESECI NAKON

Prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića. Markovim trgom ori se 'Vili odlazi!'

Image
Foto: RTL

'Država je ubila Vladu Matijanića prije šest mjeseci, zataškavanjem istine želi ga ubiti drugi put. Ovo je prosvjed i za sve one koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mailova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske', kaže Zovko

5.2.2023. u 13:27/ Danas.hr

14:15

Po završetku govora, Hrvoje Zovko i Andrea Topić ušli su u Banske dvore i uručili Vladi zahtjeve HND-a. Traže novu istragu Matijanićeve smrti i ostavku ministra Vilija Beroša.

NOVO

Prije govora ispred zgrade Vlade još jednom su puštene potresne snimke zadnjih sati života Vladimira Matijanića u kojima je tražio hitnu pomoć, a nije je dobio.

Povjerenstvo je djelovalo kao da sanira štetu, svoj fantomski nalaz uručilo je pet minuta prije objave obitelji. Nikada nećemo odustati. AP mora znati da je ovo tema", poručio je Zovko, a okupljeni su zviždali i pozivali na ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a pozvao je okupljenje da uzvikuju "Vili odlazi" koje se orilo Markovim trgom.

"Država je ubila Vladu Matijanića prije šest mjeseci, zataškavanjem istine želi ga ubiti drugi put", kazao je Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prosvjed i za sve one koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mailova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sustav, sustav u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve. Ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika i radnica, čiji rad poštujemo. Svi oni su žrtve sustava koji ne funkcionira", kaže Zovko.

"Podržavamo borbu brojnih zdravstvenih udruga koje traže bolje uvjete rada", rekao je Hrvoje Zovko, šef HND-a.

Životna partnerica Matijanića, Andrea Topić odlučila je ne održati govor jer kako kaže, sve je već više puta rekla o hrvatskom zdravstvu, nego je pročitala je nekoliko Vladinih statusa na Facebooku koje je pisao o zdravstvu i bolnicama.

''Vlado je posthumno objavio svoj najvažniji tekst, to su snimke koje smo čuli. Vlado je i posthumno doktorirao'', kazala je Topić podsjetivši na njegovo razotkrivanje doktorata HDZ-ova Vice Mihanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
veliko priznanje!

RTL-ovoj Mojmiri dodijeljena 'Večernjakova ruža'!: 'Drago mi je što se cijeni ženska s mišljenjem, a ne sa strukom!

Sljedeći se na prosvjedu obratio potpredsjednik HND-a Branko Mijić.

"Prošlo je šest mjeseci od medicinski potpomognutog ubojstva Vladimira Matijanića. Glavni krivci i dalje se ne žele pogledati u ogledalo, prave se kao da se ništa nije dogodilo. Što više, odgovornost za smrt prebacuju upravo na Vladu", rekao je Mijić.

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Image
Zeljko Hladika/PIXSELL

"Njegov primjer nije usamljen, to se moglo dogoditi svakome od vas, kao što se to dogodilo malom Gabrijelu, Mireli Čavajdi, gospođi Ruži, maloljetniku iz Gline ili mladiću u Zaprešiću. Danas smo ovdje i za njih jer bi i Vlado danas bio tu da se nekome drugome dogodilo ono što se njemu dogodilo'', poručio je potpredsjednik HND-a Branko Mijić i upozorio da odgovorne veže stranačka iskaznica te ih pozvao na ostavke."

Kolega Matijanića s Indexa, Ilko Čimić također se obratio okupljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne samo da nije dobio adekvatnu zdravstvenu skrb, nego nije dobio ni zdravstveni pregled. Posebno povjerenstvo koje je osnovao HDZ-ov Beroš ustanovilo je da je Matijanić zaista mrtav, ali da zdravstveni sustav funkcionira."

Posljednja je govorila potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović.

"Ministre Beroš kada ste se usudili gnjusnim lažima komentirati smrt Vladimira, spomenuli ste nadstandard. Ministre da Vas pitamo, jeste li mislili na oživljavanje koje je trajalo preko sat vremena? Je li to nadstandard?", pitala se Radanović, a zbog odgovornosti je prozvala i Plenkovića.

STARO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu ispred Novinarskog doma nešto prije 12 sati započelo je okupljanje prosvjednika zbog prosvjeda "Oprostite što smetam, ne mogu disati" zbog smrti novinara Vladimira Matijanića u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva.

Matijanić je umro prije točno šest mjeseci, 5. kolovoza nakon što mu pet dana nije pružena adekvatna medicinska skrb. Okupilo se više od 500 ljudi, a među okupljenima su novinari, političari, glumci.

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Image
Zeljko Hladika/PIXSELL

Povorka je u 13 sati krenula prema Markovom trgu gdje se očekuje i konferencija za novinare.

Na Markovu trgu govorili su Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Image
Zeljko Hladika/PIXSELL

Više s weba

Pročitajte još

Image
Provjerite listiće!

Zagrepčanin osvojio 5+1 dobitak u Eurojackpotu, dobio 645.000 eura, pogođen i 5+0, opet u Zagrebu

Više s weba