Play logo
na sjednici Vlade

Plenković: 'Ukinut ćemo imunitet za članove Vlade kad je riječ o korupciji'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na dnevnom je redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Vladi RH te prijedlog kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti

6.5.2022. u 11:17/ Helena Kolar
Play logo

Premijer Andrej Plenković obratio se u uvodnom dijelu današnje sjednice Vlade kazavši da će Hrvatskoj članstvo u Eurozoni, odnosno uvođenje eura, biti pozitivno te će omogućiti da se lakše i kvalitetnije prebrode izazovi.

Plenković je na početku naglasio da se ide i dalje s uvođenjem eura te je dodao da će euro biti uveden, kako je bilo po planu, 1. siječnja.

Play logo

"U srijedu smo održali sjednicu Nacionalnog vijeća o uvođenju eura. Govorili smo o širem kontekstu, rastu cijena energenata, hrane itd. Očekujem da Sabor donese zakon o uvođenju eura i da od 5. rujna imamo dvostruko isticane cijena te da krene proces prilagodbe kako bi se euro u Hrvatskoj usvojio 1. siječnja", pojašnjava premijer.

"Mi smatramo da nam je u ovakvoj krizi članstvo u eurozoni plus i da će nam omogućiti da lakše i kvalitetnije prebrodimo sve izazove koji su pred nama", kazao je Plenković,

Dodao je da će se ukinuti imunitet za članove Vlade kad je riječ o koruptivnim djelima i usvojiti kodeks za državne dužnosnike.

Play logo

"Kao jedne od mjera jačanje protiv korupcije ćemo predložiti ukidanje imuniteta za sva kaznena djela", rekao je.

"Ima tu još i niz drugih korisnih i dobrih promjena. Usvojit ćemo i kodeks ponašanja državnih dužnosnika izvršnih vlasti", istaknuo je premijer.

Play logo
Image
NAKON SKANDALA

Predstavljena nova kovanica eura s motivom kune. Plenković autorima: 'Ovo vam je životna referenca'

Image
NAKON SKANDALA

Predstavljena nova kovanica eura s motivom kune. Plenković autorima: 'Ovo vam je životna referenca'

Na Vladi su potom predložene izmjene Zakona o Vladi RH kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti i usvojila Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.

Play logo

"U skladu s programom Vlade, ukidamo imunitet članovima Vlade za koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti. Takvi će se kazneni postupci moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica o izmjenama zakona koje su upućene u saborsku proceduru.

Prema važećim zakonskim odredbama, članovi Vlade imaju imunitet od kaznenog postupka za sva djela za koja je kazna do pet godina zatvora.

Izmjene Vlada predlaže radi jačanja preventivnih antikoruptivnih mehanizama, a ispunjavaju se i preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a (Skupina država protiv korupcije).

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ŠTRAJK IDE DALJE

Radnici riječke Čistoće na rubu: 'S 28 godina staža imam i 640 eura neto plaće'

Njima se preciznije uređuju ovlasti i dužnosti glavnog tajnika Vlade, te status posebnih savjetnika i članova savjeta koje osniva Vlada.

Propisuje se tko može biti imenovan za člana savjeta te da podaci o članovima savjeta i posebnim savjetnicima moraju biti javno objavljeni.

Posebni savjetnici i članovi savjeta morat će potpisati Izjavu o interesima i nepristranosti, a na taj se način, ističe Malenica, uređuje kako oni moraju obavljati svoje poslove. "Posebno se uređuje pitanje njihove nepristranosti i izbjegavanje sukoba interesa", naglasio je.

Kodeks ponašanja državnih dužnosnika

Vlada je usvojila Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti kojim su utvrđena etička načela i pravila ponašanja na temelju kojih oni trebaju postupati tijekom obnašanja dužnosti, te je uređen sastav i djelokrug rada nadzornog tijela - Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.

Play logo

Kodeksom koji predlažemo, kaže Malenica, jačamo preventivno djelovanje u pogledu sprečavanja nedopuštenog ponašanja, zaštite javnog interesa i jačanja odgovornosti dužnosnika u obavljanju povjerene dužnosti.

"Kodeks je dodana vrijednost već postojećem pravnom okviru u području sprečavanja sukoba interesa, prava na pristup informacijama, fiskalnoj odgovornosti i području suzbijanja korupcije jer njime jačamo integritet visokih dužnosnika", rekao je.

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
korona nije prošlost

Covid opet vreba. Kaić: 'Više je zaraženih. Brojke će rasti, ali ne možemo predvidjeti točnu situaciju'

Play logo

Više s weba