podrška inicijativi

Uskoro zakon o zabrani ustaških simbola? 'HOS je osnovan pod simbolima NDH i slikom Ante Pavelića'

thumbnail
24.1.2021. u 7:30/ Petar Panjkota

I bivši predsjednik Republike pozdravlja prvi korak prema izričitoj zabrani ustaškog, četničkog, nacističkog i fašističkog znakovlja

Zakon o zabrani ustaških simbola trebao bi doprinijeti da se ne ponovi situacija poput jučerašnje, da predsjednik države i vojni vrh napuste obilježavanje operacije Maslenica u Zadru jer su neki sudionici imali ustaška obilježja. 

Smatra to inicijator sastanka na kojem je većina klubova saborskih zastupnika, pa i vladajući, podržala inicijativu izrade zakonskog okvira za zabranu ustaških simbola. S time se slaže i bivši predsjednik, dok je premijerov savjetnik suzdržan.

Zadarski slučaj kada je zbog nekoliko pripadnika HOS-a i pozdrava "za dom spremni" u njihovu grbu predsjednik Republike zajedno sa generalima napustio obljetnicu više se ne bi trebao ponoviti. Zabranom tog grba to će se izbjeći, uvjeren je inicijator sastanka klubova saborskih zastupnika u židovskoj općini. 

"HOS je osnovan pod simbolima Nezavisne države Hrvatske i slikom Ante Pavelića. Zato vas i pitam, hoće li ova izmjena Zakona onemogućiti da imaju taj pozdrav u svom nazivu? Pa, mislim da bi to trebalo tako biti, po mome", kaže predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. 

I bivši predsjednik Republike pozdravlja prvi korak prema izričitoj zabrani ustaškog, četničkog, nacističkog i fašističkog znakovlja.

"Taj zakon nije samo kaznene naravi, nego bi trebao kao posljedicu imati da ustaški simboli nigdje ne bi trebali biti prisutni, ni na majicama, odorama, zastavama, bilo čemu. To ni u kom slučaju ne znači odricanje zasluga onima koji su se borili u jednom trenutku pod tim znakovljem, neki svjesni neki nesvjesni što ono znači", jasno će Ivo Josipović.

Posebni savjetnik premijera i predsjednik takozvanog Vijeća za prošlost nije tako jasan. Iako nemaju pravnu snagu, preporuke Vijeća prije tri godine su, kaže, dale jasan smjer sucima u kojem pravcu trebaju djelovati.

"Ljudi su skloni, vidim to u društvu, da se nešto točno regulira. To nije moguće. Vi kod svakog slučaja morate vidjeti intenciju, je li to bila provokacija ili je to bila želja za obilježavanje sjećanja. Svaki slučaj je drugačiji, ne može se jednim zakonom predvidjeti sve moguće situacije", kaže Zvonko Kusić.

Kakav će na kraju biti zakonski okvir trebalo bi biti poznato do proljeća, jer je prijedlog inicijatora da zakon bude usvojen do lipnja i Dana antifašističke borbe. Tada bismo mogli doznati i hoće li ploča s ustaškim pozdravom i dalje stajati 10 kilometara od spomen obilježja u Jasenovcu. 

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
KOMENTARI NA GOVOR

Studentica iz Zagorja na Redditu: 'Lik mi je rekao da govorim normalno jer mu se gadi moj naglasak'

Više s weba