Na prvoj crti

Uspjeh za našu liječnicu iz Slavonije: Dobila je priznanje od Španjolaca za borbu protiv korone

Image
Foto: Shutterstock

Nagrada Princeza od Asturije dodjeljuje se od 1981. u više kategorija

3.6.2020. u 20:49/ Hina

Hrvatska liječnica Amadea Mjertan, koja tri mjeseca u Madridu liječi oboljele od koronavirusa, među dobitnicima je prestižne španjolske nagrade Princeza od Asturije, izvijestila je u srijedu Zaklada.

Ocjenjivački sud odlučio je ove godine nagraditi sve zdravstvene radnike koji su na prvoj crti borbe protiv koronavirusa. 

Amadea Mjertan (30), iz slavonskog mjesta Pleternice, tri godine radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u središtu Madrida. Specijalizantica je anesteziologije u jedinici intenzivnog liječenja gdje su prvi zaraženi počeli pristizati potkraj veljače.

"Izloženi agresivnom virusu, bezuvjetno i predano su njegovali pacijente tijekom jako dugih smjena, ponekad bez adekvatne zaštitne opreme i bez nužnog materijala. Bili su uzor građanima te su iskazali istinske ljudske vrijednosti“, priopćila je Zaklada princeze od Asturije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rezultati istraživanja

Većina Hrvata očekuje da će doći do drugog vala epidemije koronavirusa u Hrvatskoj!

Image
rezultati istraživanja

Većina Hrvata očekuje da će doći do drugog vala epidemije koronavirusa u Hrvatskoj!

Španjolska je jedna od koronavirusom najpogođenijih zemalja s 240.000 oboljelih od kojih je izliječeno 150.400 ljudi.

Radeći u pretrpanim bolnicama, bez potrebne zaštitne opreme, liječnici i medicinske sestre i sami su obolijevali od respiratorne bolesti. Zarazilo ih se više od od 50.000, a preminulo šezdesetak.

Upravo se čita

Image
Sad je crno na bijelo!

Nogomet nije za one slabog srca, u Zagrebu dokazali da se javljaju aritmije...

Nagrada se dodijeljuje od 1981. godine

"Glavna preokupacija bila nam je hoće li kapacitet to moći podnijeti, posebno na Odjelu intenzivne njege i hoćemo li imati dovoljan broj respiratora. Bojali smo se za pacijente, osobni strah od zaraze ostao je u drugom planu“, ispričala je Amadea u travnju.

Ona i kolege poredali bi se na hodniku i pljeskom ispraćali oporavljene pacijente. "Svi otpusti s odjela urezali su mi se u sjećanje. Ta sreća, pljesak, pa čak i suze...“, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstveni radnici, koji već više od tri mjeseca liječe oboljele od koronavirusa, dosad nisu primili nikakvo materijalno priznanje od države ili od bolnice. No, zato svake večeri stotine tisuća Španjolaca izlaze na balkone i zahvaljuju im pljeskom.

Nagrada Princeza od Asturije dodjeljuje se od 1981. u više kategorija za posebna postignuća u umjetnosti, komunikacijama i humanizmu, društvenim znanostima, sportu, književnosti, prirodnim znanostima, tehnologiji, svjetskoj baštini i napretku humanosti.

Priznanja za ovu godinu trebala bi u listopadu dodijeliti princeza Leonor de Borbón u gradu Oviedu, u sjevernoj pokrajini Asturiji. Leonor je 14-godišnja kći španjolskog kralja Felipea VI. koja je prošle godine prvi put dodjeljivala nagradu.

No, zasad je nepoznato kako će se priznanje uručiti zdravstvenim radnicima jer nikada dosad nagrada nije otišla tako brojnoj skupini ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnici u svakoj kategoriji dobivaju kipić s likom poznatog španjolskog umjetnika Joana Miróa, diplomu, broš i 50.000 eura.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba