RAST CIJENE DERIVATA

Usprkos zamrzavanju u Hrvatskoj i dalje najskuplja cijena u regiji: 'Ne treba očekivati nestašicu premium gor...

18.10.2021. u 22:25/ Marina Brcković

Preko granice, po puni tank. Jer u susjednoj BiH - gorivo je u prosjeku jeftinije za oko 2 kune po litri - za one s većim spremnicima se itekako isplati. 

A od svih zemalja u regiji, upravo je najjeftinije gorivo u BiH - gdje litra dizela i benzina košta manje od devet kuna. U Srbiji benzin 10,4, a dizel skuplji od hrvatskog. U Sloveniji je benzin ispod 10, dizel 10,7. U Mađarskoj u prosjeku za kunu jeftiniji od Hrvatske - a i u puno bogatijoj Austriji znatno jeftinije se toči gorivo 10,38 benzin, 10 kuna i 16 lipa dizel.

A u Hrvatskoj, Vladina uredba razljutila je naftaše, pa su nakon objave prošli tjedan najavili da će svoja premium goriva prodavati do isteka zaliha. 

"Premium goriva obogaćena su raznim aditivima koje pomažu da vaš motor lakše diše, ajmo to tako reći. Ili ako ćemo uzeti drugu usporedbu, to vam je razlika između onog kad se hranite fast foodom ili se zdravo hranite. Pa je sigurno zdravije ako se zdravo hranite", kazao je Neven Novak, autonovinar Auto Marketa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako naravno nisu ni regularna goriva loša ističu stručnjaci, jednostavno su ona premium kvalitetnija i u njihovu cijenu Vlada nije trebala dirati. 

"Zamrzavanje cijena običnog goriva nije problem, međutim premium treba ostaviti kako je i treba ga prilagoditi tržištu, i ostaviti sa tržišnom cijenom", kazao je Igor Grozdanić, energetski analitičar.

Upravo se čita

Image
tihomir gvardiol

FOTO Otac Joška Gvardiola na dan utakmice snimljen na poslu u zagrebačkoj ribarnici. Posjetila ga poznata lica

Nestašicu goriva, smatra, ne bi trebali očekivati.

"Ma nisu naftaši bijesni, tu ima još uvijek rezervi. Nećemo očekivati nestašicu nijednog ni drugog goriva, posebno ne običnog jer za to nema razloga. Ne treba naše građane s time uznemiravati", kazao je Grozdanić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što s premium gorivom, Grozdanić odgovara da se nada da će se biti u redu.

Nada se tome i Neven Novak jer samo to gorivo toči u svoj trkaći auto: 

"Premium goriva treba razlikovati od onih koja imaju 95 oktana, sa ili bez nekih aditiva, i ona druga koja imaju 100 oktana. Recimo kod 100 oktana se toči u neka sportska vozila i tom slučaju ću ja biti u problemu, jer ovaj auto troši samo 100 oktana", tvrdi Novak. 

U međuvremenu, cijene barela nafte na svjetskim burzama nastavljaju rasti, šesti tjedan zaredom - sada je na 85 dolara, a za očekivati je da bi cijena barela mogla i do 100 dolara. Hrvatske vozače se to ne tiče idućih 28 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odgovor predsjednici

HNS predlaže da se ustanovi Velered Kolinde Grabar Kitarović: 'To joj je vjerojatno i konačni cilj'

Više s weba