PROBLEMATIČNE COVID-POTVRDE

Uz sve punije bolnice, neki zaposlenici ni danas nisu ušli na svoja radna mjesta jer su se odbili testirati

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Zakonski okvir još ne postoji pa je sve na leđima poslodavaca, koji moraju i sankcionirati zaposlenike

6.10.2021. u 21:10/ Irena Pirjać

Jednima kršenje slobode - drugima covid potvrde pak znače potpunu slobodu. Koja se u ovom domu za starije nakon godine izolacije posebno cijeni. 

"Osjećala sam se tužno, ali ne baš toliko. Jer postoje mobiteli. Moja je obitelj više paničarila nego ja. Cjepivo za koronu, ipak sam smatrala da je zaštita da se ne širi dalje", kazala je za RTL Katica Grgošić, korisnica Doma za starije Dubrava.

Od ponedjeljka uvedene obvezne covid potvrde nisu im nikakva poteškoća, već dodatna sigurnost, kaže ravnateljica Doma Milica Sučić.

Image
PODACI MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

Najviše radnika koji su odbili testiranje je iz KBC-a Sestre milosrdnice: Evo gdje je najviše pozitivnih zaposlenika

Image
PODACI MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

Najviše radnika koji su odbili testiranje je iz KBC-a Sestre milosrdnice: Evo gdje je najviše pozitivnih zaposlenika

"Imamo 72 djelatnika. 10 ih nije cijepljeno. Oni dolaze i pristupaju testiranju. Dvoje će se cijepiti sljedeći tjedan jer su novi zaposlenici u sustavu socijalne skrbi", kazala je Sučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U taj sustav, ali u Splitu, ni danas nisu ušli pojedini zaposlenici jer se i dalje odbijaju testirati. I nisu jedini, iako prosvjedi zbog uvođenja covid potvrda u sustav zdravstva i socijalne skrbi danas jenjavaju. Pa se tako od 52 561 zaposlene osobe u bolnicama, njih 44 012-ero cijepilo ili preboljelo koronu, a 8331 osoba se testirala. Čak 32-oje ih je pozitivno na koronu. 31 zaposlenik bolnica se pak odbio testirati.

U sustavu socijalne skrbi zaposleno je 20 000 ljudi. 13 400 je cijepljeno, 2600 ih je koronu preboljelo. Prema tim brojkama, 4000 zaposlenika bi se trebalo testirati svaka dva dana, a koliko se doista testiralo i još važnije - koliko je pozitivnih, još se ne zna. 

Upravo se čita

Image
preblage kazne?

Tristo poginulih u prometu, 120 oduzetih auta: Trebamo li postrožiti kazne za kršenje prometnih pravila?

Zna se, ipak, da je desetero djelatnika u Vukovaru i Splitu odbilo testiranje, neki od njih već treći dan, zbog čega mogu dobiti otkaz.

"Tko to ne čini, neće moći doći na posao. I na taj način faktički omogućiti da se daje otkaz iz dva razloga: zbog nedolaska na posao i neizvršavanja obveza iz radnog odnosa, a drugi i zbog toga što se ne poštuju takve odluke Stožera", kazao je Viktor Gotovac, profesor radnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako većina ravnatelja u oba sustava otkaz ne spominje, drugi modeli kažnjavanja za odbijanje testiranja, čini se, nisu opcija.

"Ako se dogodi nešto što se najavljivalo ovih dana, a to bi mogla biti suspenzija ili skraćivanje plaće, to bi moglo biti problematičnije ako se radnicima ne isplati plaća za to vrijeme: jer oni imaju ugovorenu plaću i ona se teško može jednostrano umanjivati", tvrdi Gotovac.

Zakonski okvir još ne postoji pa je sve na leđima poslodavaca, koji moraju i sankcionirati zaposlenike kojih ionako nemaju dovoljno i očuvati ono najvažnije - sigurnost.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba