NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Tomašević: 'Uspjeli smo dogovoriti sa sindikatima, doći će do poskupljenja'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik održao je redovitu konferenciju za medije te odmah na početku kazao da je došlo do dogovora sa Sindikatima. Najavio je i poskupljenja, a što će točno rasti od cijena komunalnih usluga moraju još definirati, istaknuo je. Ne planiraju dizati cijene svim uslugama...

31.1.2023. u 12:08/ Danas.hr

Tomislav Tomašević sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom održao je svoju redovitu presicu na kojoj je objavio da je postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru u Holdingu i u ZET-u.

'Postigli smo dogovor. Kompromis. Postigli smo dogovor o novom Kolektivnom ugovoru koji bi trebao biti potpisan do kraja tjedna. Vrijedit će tri godine", kazao je Tomašević odmah na početku presice te dodao da je zaustavljen i proces mirenja.

Zahvalio se svima koji su sudjelovali u pregovorima .

"Pregovori su bili intenzivni. Obje strane uložile su puno truda i napora" dodao je Tomašević.

Ipak, istaknuo je nitko nije dobio sve što je tražio i da su obje strane morale pristati na kompromis.

"Kolektivnim ugovorom je postignut socijalni mir naredne tri godine. Moramo gledati na održivost firme. Ipak, vjerujem da će biti zadovoljni", kazao je zagrebački gradonačelnik.

Dogovoreno je, istaknuo je, da osnovica ide 5 posto gore od 1. siječnja, a još 3 posto od 1. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova sistematizacija

"Dižu se i prava po neoporezivim isplatama, a povećavaju se i stalni dodaci, a to je socijalno pravedno u doba ove krize", naglasio je gradonačelnik. Nove sistematizacije biti će donesene do kraja veljače.

Gradonačelnik je kazao da je potpuno opravdano da je radnicima smetala nepravedna sistematizacija. Nije se mijenjala 20 godina.

Image
NAKON ČETIRI DANA OTPORA

FOTO Tomašević u odijelu Čistoće izlazi na ulice s radnicima. 'Ja nisam Milan Bandić'

Image
NAKON ČETIRI DANA OTPORA

FOTO Tomašević u odijelu Čistoće izlazi na ulice s radnicima. 'Ja nisam Milan Bandić'

" Ona je bila izvor mnogih nezadovoljstava. Zato smo odlučili riješiti nešto što se 20 godina nije rješavalo ni u Holdingu ni u ZET-u. A to je sramota, stvarno sramota da se to toliko godina nije mijenjalo odnosno nije se rješavalo. " istaknuo je gradonačelnik Tomašević te dodao kako se moraju unaprijediti uvjeti rada te da im je jasno da nedostaje operativnih radnika.

"Cijelo vrijeme pokušavamo zaposliti nove radnike. Unatoč otvorenom natječaju za nove radnike i koliko god ih zaposlimo toliko ih ode."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
teška vijest

Jasmin Stavros potvrdio: 'Imam rak kostiju, stalno sam u bolnici. Loše se osjećam, bole me leđa'

Na pitanje je li ga prestrašio štrajk, kazao je da nije.

" Ne, ja sam rekao i na sastanku da ako se treba dogoditi, neka se dogodi. Ja se štrajka ne bojim. Ne možemo ugroziti opstojnost firme", naglasio je gradonačelnik.

Uskoro poskupljenja

No uskoro bi trebalo doći do poskupljenja.

"Što će točno rasti od cijena komunalnih usluga moramo definirati. Ali ne planiramo dizati cijene svim uslugama" kazao je Tomašević te objasnio da se sistematizacija treba napraviti i na razini Holdinga i da je za to osigurano oko 60 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će prihvaćeni zahtjevi za koeficijentima koji su radnici postavili. Sve će se financirati internim uštedama, korekcijama cijena usluga i iz gradskog proračuna" kazao je Tomašević te dodao kako ne misle svakoj komunalnoj usluzi povećati cijenu.

"Što će točno porasti, kada i kako moramo vidjeti s koalicijskim partnerima. Sve ćete znati uskoro", kazao je Tomašević.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zagrebački potres

Ispovijest vatrogasaca iz dana kada je grad ranjen: 'Nismo znali koliko je veliko, a onda smo vidjeli izbezumljena lica'

Više s weba