GOVORILI I O VRTIĆIMA

Zagreb raspisuje dva natječaja za gradsku upravu. 'Otpad? Razmišlja se o mjerama za građane, stimulansima'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Gradonačelnik Tomašević zaražen je COVID-om te zbog toga ne može održati redovnu konferenciju za medije

28.6.2022. u 11:03/ M. V.

Zamjenici gradonačelnika grada Zagreba Danijela Dolenec i Luka Korlaet u Gradskoj upravi drže redovitu konferenciju za medije.

Korlaet je govorio o razvoju pješačke zone Stara Vlaška. "Vidimo ovaj prostor za živi prostor, prostor mjene", navodi pa dodaje kako razmišljaju o raspisivanju natječaja o trajnom unaprijeđenjem ove ulice zajedno s Draškovićevom i Martićevom.

Najavljeno je širenje pješačke zone u Masarykovom i to već u rujnu, istaknuo je. Kao pilot projekt zatvorio bi se istočni dio te ulice. Potom je najavio razvoj bicilističke infrastrukture za koju imaju brojne planove i projekte, od kojih su neki atraktivni, trebali bi nadopuniti biciklističku mrežu, istaknuo je pa dodao kako će o svemu govoriti na posebnoj konferenciji.

Dolenec je najavila sjednicu Gradske skupštine 12. srpnja pa je skrenula pozornost javnosti na strategiju za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom. Po zaposlenosti osoba s invaliditetom ne stojimo dobro, kaže pa dodaje kako smo ispod razine EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipiranje službenika gradske uprave

Nastavljamo s ekipiranjem službenika u gradskoj upravi, istaknula je pa dodala da će od četvrtka na stranici biti objavljen oglas za posao pročelnika gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, ali i zamjenika pročelnika gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Prvi put, govori, objavljuju za zamjenika. "Želimo dodatno ojačati taj ured, shodno obnovi Zagreba od potresa", ističe.

Upravo se čita

Image
POHOD NA TITULU

Navijači optimistični uoči Japana: 'Ukrotili smo mi i jače! Sutra u japankama na posel'

Odvoz otpada

Upitani o odvozu otpada koji se navodno preskače, Korlaet kaže da je u tijeku natječaj za 50 vozača, najam, ali i nabavka vozila. Radi se na ekipiranju voznog parka, eventualna preskakanja nastaju usljed povećanog odvajanja pa su i povećane količine plastike pa se skuplja tamo gdje je kritičnije.

Navodi kako Čistoća radi sve kako se odvoz ne bi preskakao. Razmišljaju, kaže, o kompenzacijskim mjerama za građane kako bi se odužili, ali stimulansima za vozače, djelatnike na terenu, da sukladno skupljenoj količini otpada budu nagrađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o kantama s pješačkih zona, ona se planiraju spremiti u dvorišta, a radi se na izgradnji podzemnih spremnika, ali oni će biti dostupni u nešto novijim dijelovima grada, rekao je Korlaet.

Tvrdi kako je zaprimljeno 5000 zahtjeva te su službe izašle na terene pa će svaka biti geolocirana.

Hitna pomoć i vrtići

Upitani ima li Zagreb dovoljno vozila hitne pomoći, Dolenec navodi kako ih ima dovoljno, da ih se nabavlja još i da se nastoje nabaviti i defibrilatori.

Jučer je zatvoreno zaprimanje žalbi oko mjesta u vrtićima, a Dolenec govori kako su vrtići dobili uputu da smjesti što je više moguće djece, kako rade na zapošljavanju što više ljudi. Na temelju žalbi se rade novi planovi pa kaže da imaju 15 dana da to učine. U tom periodu znat će konkretnije, tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom pedagoške godine u rujnu će imati otvorene nove kapacitete prenamjenom, govori. U pedagoškoj godini pred nama popravit će se situacija. Grad Zagreb, podsjeća, subvencionira i obrte dadilja i vjerske vrtiće.

Pucanje cjevovoda

Zagreb ima 3500 kilometara vodovodnih cijevi od kojih je većina starih. Vodovi koji pucaju unatrag pola godine stari su 60 godina, a rađeni su od krtog materijala koji ne može izdržati pritisak. Korlaet govori kako se radi na sukcesivnoj zamjeni, ali ona uzima vrijeme.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tvrtka iz Lošinja dijeli stipendije

Više s weba