dnevna doza predsjednika

Milanović Srbiji: 'Bez oduševljenja! Ugledajte se na svog predsjednika', Slovenki: 'Nabavite kanadere'

1.2.2023. u 12:23/ Danas.hr

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Zagrebu sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar. Većinu vremena su govorili o o procesu Brdo-Brijuni. Komentirao je i napise srbijanskih tabloida

Radni sastanak dvoje predsjednika održao se u Uredu Predsjednika Republike. To je prvi sastanak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i Nataše Pirc Musar od kada je ona u prosincu preuzela dužnost predsjednice Republike Slovenije.

Predsjednici su nakon sastanka dali izjave.

Važnost dobrosusjedskih odnosa

"Teme su se ticale prvenstveno naših međusobnih odnosa, i o regiji i budućnosti incijative Brdo-Brijuni. Vidim ovo kao jedan jako lijep početak dobre suradnje. Odnosi dviju zemalja su sigurno bolji nego što su bili prije 3,4, godine"., rekao je Milanović. Zahvalio je slovenskoj predsjednici i na podršci oko ulaska u Schengen.

Image
Foto:
Image

Slovenska predsjednica je kazala kako joj je drago što je na prvi posjet došla upravo u Hrvatsku. Istaknula je važnost dobrosusjedskih odnosa

"Razgovarali smo o mnogo važnih tema, najprije o dobrosusjedskim odnosa naše dvije zemlje. Nema nikakve sumnje da su odnosi dobri. Oboje smo svjesni nekih neriješenih pitanja, ali mislim da ćemo ih u budućnosti znati razriješiti, rekla je Nataša Pirc Musar.

Što se tiče arbitraže, rekla je, stajalište Slovenije je jasno.

"I predsjednik i ja smo pravnici, apeliram na vlade Slovenije i Hrvatske da krenu s rješavanjem tog otvorenog pitanja. Dijalog je ona platforma koja može zatvoriti neriješene probleme. Dogovore treba poštovati", rekla je slovenska predsjednica dok je Milanović rekao da im stajališta nisu jednaka, ali nisu ni konfliktna vezano za arbitražu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno hvala na doista, doista ugodnom prijemu", istaknula je Pirc Musar.

Image
'nije aneksija'

Srpski tabloidi o Milanoviću: 'Priznao je! Kosovo je oteto od Srbije'

Image
'nije aneksija'

Srpski tabloidi o Milanoviću: 'Priznao je! Kosovo je oteto od Srbije'

Milanović je odgovarajući na pitanja novinara rekao da nisu razgovarali o Ukrajini, a to je rekla i Pirc Musar.

" Većinu vremena smo govorili o Brdo Brijunima", rekla je slovenska predsjednica.

Sljedeći sastanak Brdo Brijuni će biti u Sjevernoj Makedoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
teška vijest

Jasmin Stavros potvrdio: 'Imam rak kostiju, stalno sam u bolnici. Loše se osjećam, bole me leđa'

" Mislim da je dobro da se tamo održi, to je kompromisno rješenje" rekao je Milanović.

Milanović Srbima: Bez oduševljenja molim!

Milanović je prije dva dana kazao kako je Srbiji oteto Kosovo, pa je ta izjava je izazvala dosta polemika. U Srbiji su je pak mnogi pohvalili. Na pitanje je li se čuo s Vučićem nakon izjave o Kosovu, Milanović je poručio da se nije čuo s njim jako dugo. Zadnji put je s njim, rekao je, razgovarao 2015. godine u vrijeme migrantske krize.

" Vučić je dobro shvatio da prvo mora proučiti moje izjave, ono što sam rekao, pa nije reagirao na prvu", kazao je Milanović.

Komentirajući pohvalne reakcije tabloida iz Srbije spomenuo je po njemu, genijalnu humorističnu seriju Larryja Davida, u hrvatskom prevodu "Bez oduševljenja, molim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Bez oduševljenja, molim, poručujem srbijanskim tabloidima. Neka se ugledaju na svog predsjednika i neka točno vide što sam rekao", kazao je Milanović.

Naglasio je i da se neke stvari trebaju promijeniti da bi Srbija došla na Zapad. Milanović smatra da je ona tamo dobrodošla.

"Tuđman je još govorio kako je Kosovo unutarnja stvar Srbije, ali to odavno nije unutarnja stvar Srbije. Želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Srbija je ostala bez Kosova, ostala je bez njega u ratu. Nije ga dala dobrovoljno. Kosovo je priznato. Ja okolo kad god mogu uvjeravam ljude da priznaju Kosovo. Da bi Srbija došla na Zapad, neke stvari se moraju promijeniti. Srbija će morati na neki način priznati Kosovo, a to im se neće svidjeti", kazao je Milanović.

Milanović o SMS aferi

Novinari su Milanovića pitali i o novoj SMS aferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" To je tema i to najvažnija tema, to mora imati pravosudni epilog. Jer to nije izmišljeno, to su dokazi i protupravne radnje. Očito se priprema teren, pa Europski sud pušta to u javnost", kazao je Milanović te dodao kako mu je nezamislivo bilo da u vladi, dok je on bio premijer, dva ministra razgovaraju na takav način.

"Smatraju da mogu raspoređivati svoje kmetove, a da je to njihovo leno. Vjerovao sam da smo napredovali, ali nismo, nazadovali smo. Idemo vidjeti je li Plenković to tolerirao, uvijek ista priča. Uvijek isto u Hrvatskoj. Mislio sam da se toga događa manje, a događa se više", kazao je Milanović.

Više s weba

Pročitajte još

Image
5,5 PO RICHTERU

Prije 3 godine svijet su obišle slike razorenog grada i lica straha. Zagreb je još spavao kad ga je pogodio potres

Više s weba