Play logo
NAKON SJEDNICE VLADE

Filipović izjavio da HEP-u ide 900 milijuna eura, a Banožić ne želi da njegov engleski zasjeni pomoć Ukrajini

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić komentirao je da će Vlada nastaviti pružati pomoć Ukrajini, unatoč nekim akterima koji u Hrvatskoj to ne rade.

30.3.2023. u 14:13/ Danas.hr
Play logo

Na dnevnom je redu sjednice bila odluka o odobrenju davanja dioničarskog zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije, spomenuo se četvrti paket mjera, prijedlog Zakona o mirnom rješavanju sporova te donošenje Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine.

Medijima se obratio Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Play logo

Danas smo na Vladi donijeli nekoliko važnih odluka. Jedan od tih odluka odnosi se na davanje dioničarskog zajma HEP-u i pokretanja postupaka dokapitalizacije HEP-a", rekao je ministar Filipović i dodao da se radi o 400.000.000 eura.

Image
'CIJENE STABILIZIRANE'

Filipović: 'Od sljedećeg tjedna pojeftinjuje dizel, a za popisivanje cijena platili smo 200.000 kuna'

Image
'CIJENE STABILIZIRANE'

Filipović: 'Od sljedećeg tjedna pojeftinjuje dizel, a za popisivanje cijena platili smo 200.000 kuna'

"Novac će se dati HEP-u na način da im se prvo uplati 265 milijuna eura, a da se 135 milijuna eura uplati do srpnja", dodao je.

Ministar je objasnio da se ovom odlukom radi sve kako bi HEP mogao nastaviti nositi teret ove inflacijske i gospodarske krize i kako bi građani i naše gospodarstvo imali nižu cijenu električne energije od one koja je u drugim zemljama Europske unije, a i kako bi HEP nastavio neometano poslovati.

Play logo

"Također, donijeli smo odluku o tome da HEP prolongira otplatu kredita koji je uzeo prošle godine. 400 milijuna eura za punjenje podzemnog skladišta plina u Okoliju i 600 milijuna eura kako mi mogao kontinuirano nabavljati sve energente koji su potrebni za neometano funkcioniranje našeg gospodarstva", objasnio je Filipović.

"Jučer se sastao krizni tim koji je donio odluku i to jednoglasno da se postojuća raspodjela kapaciteta podzemnog skladišta plina u Okoliju nastavi od 1. travnja ove godine do 31. ožujka sljedeće godine", rekao je.

Play logo

Na pitanje novinara u kolikim je HEP dugovima i koliki su njegovi stvaru gubici ministar je poručio da se za to treba obratiti njihovoj upravi.

Play logo

"Što se tiče financijskih rezultata HEP-a i toga koliki je gubitak ostvaren to trebate pitati upravu, odnosno direktora gospodina Barbarića", izjavio je Filipović i dodao da još nisu dobili podatke od HEP-a o tome kakav je krajnji rezultat HEP-a za prošlu godinu.

Budući da prema nekim informacijama dugovi HEP-a idu preko milijardu eura, postavlja se pitanje hoće ova novčana pomoć vlade biti dovoljna.

"Ovaj prijedlog zajma od 400 milijuna eura i ukupne dokapitalizacije do 900 milijuna eura je došao od strane HEP-a prema tome to će biti dovoljno za neometano funkcioniranje HEP-a u razdbolju koje je ispred nas", uvjeren je ministar.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ispričala sve za rtl danas

Beba Nela bori se za život, srce joj radi tek 20%. Očajna majka: 'Liječnici su nas ignorirali, govorili da izmišljam'

Objasnio je da je ideja u konačnici poboljšanje temeljnog kapitala HEP-a i to unosom novca i prava.

Budući da je riječ o potpori za ovu se odluku još čeka odobrenej Europske komisije

"Paralelno se razgovara s Europskom komisijom oko toga. Bit će danas nakon sjednice Vlade upućeni određeni dopisi i tu ne očekujemo nikakve probleme", istaknuo je ministar.

Što se tiče revizije poslovanja ministar je samo rekao da je ona "još uvijek u tijeu, ali da ide prema svom kraju.

Play logo

"Čim to bude gotovo o tome ćemo vas informirati", rekao je.

Na pitanje o cijeni plina od početka srpnja Filipović je rekao da će ona ostati ista, ali da neće biti nikakvih problema.

"Prošle godine smo imali jednu sličnu situaciju gdje je 60 tisuća građana bilo bez plina pa smo i to riješili, a sva će se ova problematika riješavati idućih mjesec dana. Naši građani se ne trebaju bojati, ništa neće poskupit. Sve će biti onako kao što smo najavili", rekao je Filipović.

Kako na to gledaju dobavljači koju su očekivali drugačije cijene, ministar je objasnio da postoje oni koju su očekivali veći rast cijena, no ipak vlada ovim odlukama i mjerama štite hrvatsko gospodarstvo.

Play logo

"Nitko neće propasti, situacija će biti stabilna i naši građani će imati istu cijenu plina kao i dosad", rekao je Filipović.

Ministar je i komentirao prozivke investitora da koči HEP i Petrokemiju.

"Ono što cijelo vrijeme zagovaram je nastavak proizvodnje u Petrokemiji, zadržavanje radnika da bismo nastavili s proizvodnjom, a da biste zadržali radnike morate ulagat u modernizaciju jer bez ulaganja u modernizaciju u konačnici nema ni proizvodnje. To je ono što tražim da RH ne bude u lošijem pravnom položaju kada dođu novi investitoru prije nego je ona to bila", rekao je i dodao da je sve što radi u suglasju s premijerom.

Medijima se i nakon ministra Filipovića obratio i ministar obrane Mario Banožić.

Play logo

"Ja sam u svojoj izjavi jučer u Ukrajini na novinarsko pitanje jasno odgovorio da su helikopteri materijalni resurs kojim će Vlada pomoći Ukrajini", rekao je Banožić i objasnio da se još uvijek neće pričati o broju helikoptera koji se šalju u Ukrajinu, no rekao je da će javnost o tome biti obaviještena na vrijeme.

Istaknuo je da je pomoć Ukrajini bitna te da je bitno razumijevanje od stran RH jer je, kako kaže, i sama prošla kroz Domovinski rat.

Rekao je da će Vlada nastaviti pružati pomoć Ukrajini, unatoč nekim akterima koji u Hrvatskoj to ne rade.

Na pitanje o svom znanju engleskog nakon jučerašnjeg posjeta Ukrajini nije htio odgovoriti, već je rekao da to nije bitno te da je bitna Ukrajina.

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEMA KANDIDATA

Tko želi biti novi ravnatelj USKOK-a? Ama baš nitko: Natječaj doživio povijesni fijasko, što sada?

Play logo

Više s weba