do 31. ožujka

Na sjednici Vlade objavljene nove cijene ulja, šećera i mesa

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković uvodno se obraća na sjednici Vlade

13.1.2023. u 10:58/ Danas.hr

U tijeku je 184. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu su, između ostalog, informacije o praćenju kretanja cijena vezano za uvođenje eura, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, prijedlog odluke o dodjeli sredstava za pomoć Gradu Sisku i Gradu Glini…

Na sjednici bi Porezna i Carinska uprava te Državni inspektorat trebali predstaviti javnosti što su napravili po pitanju poskupljenja nakon uvođenja eura.

Premijer je uvodno rekao da je cilj da se ubrza obnova nakon potresa i da ovo bude godina u kojoj "ćemo napraviti velike pomake u tom procesu koji će nažalost trajati godinama".

Spomenuo je i osam državljana koji su u Zambiji osumnjičeni za trgovinu djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska diplomacija je u kontaktu s tim državljanima i pomažu im i nastavit ćemo s daljnjom zaštitom i pružanjem pomoći", kazao je.

"Previdjeli smo posebnu točku praćenju kretanja cijena pa bih želio nešto kazati na tu temu. Vlada je prošlog tjedna usvojila zaključak gdje smo zadužili inspektorat i carinsku i poreznu upravu. Cilj je da se identificiraju oni subjekti koji su prilikom konverzije na euro neopravdano podigli cijene čime su išli nauštrb kupovne moći građana i na određeni način nanijeli štetu gospodarstvu dodatnu povećavajući ionako visoku stopu inflacije. Na drugoj točki dnevnog reda bit će informacija o praćenju ovih cijena pa ćemo čuti točne, konkretne informacije što su dosad učini i kakvo daljnje postupanje slijedi. Kod onih kod kojih se utvrdi da su poskupjeli i ne vrate cijene, snosit će predviđene novčane kazne", rekao je premijer Plenković.

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

"Ono što je dobro da je niz subjekata vratio cijene na one od 31. prosinca, time su učinili ono što je dobro i korisno. Uočimo li daljnje kršenje zaključka vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača. To je moguće vraćanje cijene na one od ranijeg razdoblja, moguće ukidanje subvencija za plin, naftu i derivate, smanjeni PDV. Čitav paket subvencija išao je za tim da gospodarstvo prebrode ovu veliku krizu koja je izazvana ruskim ratom", dodao je.

"Ono što je važno i bitno je da sve nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana, a mi ih pozivamo da i dalje prijavljuju sve nadležnim službama. To je trebala biti jednostavna matematička i vrlo precizna zamjena cijena u kunama za one u eurima, bez povećanja, nije bilo opravdanih razloga za povećanja", rekao je pa nastavio da je važna velika solidarnost i ponašanje koje nije profitersko nego razumno"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tržišta da, sloboda poduzetništva da, ali u ovakvim situacijama je društvena solidarnost nešto što se ne može zaobići. Kad mi ti već radimo ovako sustavno, onda očekujemo to i od ostalih aktera", rekao je pa dodao da će se danas čuti od nadležnih tijela što se poduzima.

Nove cijene za četiri proizvoda

Od devet proizvoda kojima su zamrznute cijene u rujnu, Vlada je korigirala cijene četiri proizvoda. Za 26 centi pojeftinit će mljeveno meso i ulje, a šećer i svinjska lopatica poskupljuju za isti taj iznos, rekao je ministar Filipović.

Nove cijene su na snazi do 31. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
David Cohen

Zamjenik ravnatelja CIA-e posjetio SOA-u i sastao se s Plenkovićem

Više s weba