Predsjednik RH

Milanović o smjenama u VSOA-i: 'Premijer se godinu dana pravi mrtav, kao da to njegov ministar može'

Image

Zoran Milanović

Foto: RTL

'O nasljedniku Kindera možemo razgovarati samo u okviru rješavanja paketa imenovanja na visoke položaje koji u OS zjape prazni već godinu dana zato što ministar misli da to može'

29.9.2022. u 17:14/ S. Ž.

Predsjednik RH Zoran Milanović u svom je uredu danas organizirao primanje povodom Dana policije kako bi se odlikovalo aktivne i umirovljene službenike Ministarstva unutarnjih poslova i Policijsku postaju Omiš. Predviđeno je da predsjednik održi konferenciju za medije.

"Prije nekoliko dana sam, jer druge nije bilo, pokrenuo postupak razrješenja ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera zbog uočenog niza nepravilnosti, nezakonitosti u radu djelatnika službe svih razina", kazao je.

"Radi se o reputaciji sigurnosno-obavještajnog sustava, o službi gdje su šprije desetak godina dva čelna čovjeka morala otići sa čela službe da bi kasnije bili optuženi i osuđeni zbog utaje i to mi daje razlog da zaključim da se ništa nije promijenilo”, kazao je predsjednik:

"Sve ovo mi znamo neko vrijeme. Pitanje je što su radili u tom razdoblju ljudi iz vlade, ministar obrane jer VSOA je dio tog sustava. Na kraju krajeva, ministar obrane predlaže ravnatelja VSOA-e, ravnatelj VSOA-e živi i radi u tom prostoru. Međutim, ministar nije napravio ništa... Nama ovo nisu nepoznate stvari. Morao sam ovako reagirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže je da je poslao dopis premijeru da bi razriješili ravnatelja:

"Slušao sam pozorno premijera jer se radi o ozbiljnom pitanju i ne mogu reći da sam zadovoljan ili nezadovoljan, možda nisam shvatio. Predsjednik Vlade je rekao, tu ću ga interpretirati, da razlozi za odlazak ravnatelja postoje godinu dana prije kraja mandata."

Upravo se čita

Image
'HEROJ UKRAJINE'

Zelenski odlikovao pilota: Oborio dvije rakete i pet dronova pa napravio fotografiju za cijeli život

"Premijeru je očito bitnije da to mjesto bude popunjeno i da smisle kandidata, da to doznam iz medija, da mi pošalju dopis bez konzultacija. Koji drugi zaključak da izvučem iz toga? Ova agencija ne može ostati bez čelne osobe za čiji odlazak razlozi postaje i to još jučer. On će čuvati to mjesto dok ja ne pristanem na prijedlog koji će mi poslati Banožić i Plenković”, dodao je, "Meni to ne zvuči normalno i nije normalno."

"O pitanju nasljednika Kindera možemo razgovarati i razgovarat ćemo samo u okviru rješavanja cijelog paketa pitanja imenovanja na visoke položaje koji u Oružanim snagama zjape prazni već godinu dana zato što ministar misli da to može. Premijer to nije prepoznao. Godinu dana se pravi mrtav kao da neke od najvažnijih pozicija zjape prazne zato što tako njegov ministar hoće, on se može igrati s tim ", kazao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Srbiju i prijetnji da joj se suspendiraju pregovori o europskim integracijama rekao je da "Srbija sama sebi radi probleme", i to pored svega onoga u vezi Rusije, odnosno da "kako je rekao Vučićev trbuhozborac da oni i tako ne žele u EU u kojoj odlučuju ustaše".

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pričali smo s bivšim senatorom Rickom Santorumom o tome što zamjera Trumpu i što radi u Hrvatskoj

Više s weba