Milanović iz Madrida

Milanović u Madridu bez članova Vlade: 'Srećom, nitko nije primijetio da nema tih dvorskih luda'

29.6.2022. u 14:37/ RTL.hr

'Ovdje postoje dvije vrste ljudi, koji znaju jako malo ili nimalo o BiH', poručio je Milanović

U Madridu na dvodnevnom summitu NATO saveza sudjeluje i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

S Milanovićem u Madridu nije nitko od predstavnika iz Vlade. Ministarstvo vanjskih poslova pripremilo je predsjedniku Milanoviću službene stavove Vlade, no ne zna se hoće li Milanović i dalje inzistirati na stavu da Švedskoj i Finskoj uvjetuje ulazak u NATO savez izmjenom izbornog zakona u BiH zbog čega se posvađao s Vladom i premijerom. 

Odmah se osvrnuo na to da bi Finska i Švedska trebale dobiti pozivnicu te pretpostavlja da će sve biti u redu.

"Ja sam više puta ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsjedniku i sada, ovdje nema ničeg osobnog. To su države koje ispunjavaju sve kriterije. Ovo što Turska traži je dosta. Ja sam tu više na švedskoj strani. Meni su bitni hrvatski interesi i njihovo zastupanje pa makar ih krivo tumačio i pogriješio. Kada te dovedu u situaciju, a da bi te čuli, da kažete stanite i slušajte što imamo za reći onda je to nešto što je svakom dužnosniku odgovornost", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema tu nikakvih tajni koje javnost ne bi smjela čuti. Ja sam govorio o problemi BiH, koja je sigurnosni problem i nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola milijuna državljana EU-a, što su Hrvati u BiH, i želim da se to riješi. Tko je čuo, čuo je i ja puno dalje od toga ne mogu”, rekao je Milanović.

“Ovdje postoje dvije vrste ljudi, koji znaju jako malo ili nimalo. S tim ljudima zna se tko može raditi i tko koristi njihovo vrijeme već godinama da im približi problem s kojim Hrvatska živi i s kojim je suočena. Ti koji ne znaju ništa su manji problem, oni su većina, s njima se može raditi, pričati, odgovarati im na pitanja. Nekolicina je naprosto zatucana u svojim predrasudama i fiksovima koje će biti malo teže promijeniti, ali na tome treba raditi. A u nekim situacijama, kao što je bila ova 23. na sastanku Vijeća kad su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, a BiH čvrgu, to je situacija u kojoj država koristi pravo veta i dobili bi ga svi. Ovako je BiH dobila prazna obećanja”, rekao je Milanović.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

“Da su drugi radili svoj posao, da su bili aktivni, ne agresivni, države bi se drugačije ponašale. Neke države su iscrpljene već i materijalno, zato što daju, daju i daju i očekuju da im se to nadoknadi. Neke države su primile stotine tisuća i milijune prognanika, Hrvatska nije. Hrvatskoj se u ovom slučaju geografija pokazala kao prednost. Možda zvuči cinično, ali nije”, rekao je Milanović.

Prokomentirao je i to što u Madridu nema nikoga iz hrvatske Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Srećom, nitko nije primijetio da nema tih dvorskih luda, ali ovdje treba netko biti na ovim sastancima, to ti je dužnost. Ne moraš biti u mom društvu, ali netko treba predstavljati Vladu. Tko će ići na njihove sastanke? Ambasador? A što ako ja kažem da ambasador treba meni? Vrlo neodgovorno, amaterski”, rekao je.

Kazao je da se susreo s brojnim čelnicima država i da je glavna tema bila rat u Ukrajini.

"Ljudi ne znaju točno ni gdje je BiH, tko je čiji lider, ne znaju ili ih ne zanima. Kada vas Slovenci i Orban brane i aktivno, jasno i glavno promiču vaše interese prije nego vaša Vlada onda znaš koliko je sati", poručio je Milanović.

Tvrdi da nije razgovarao s američkim predsjednikom Bidenom o BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da “ne gaji iluzije da će američki predsjednik posvetiti pet minuta svog vremena” za priču o BiH. “Hrvatska mora napraviti sve”, rekao je Milanović, dodavši da je Hrvatskoj u interesu da se priča o Hrvatima u BiH.

“Ono što smo čuli ovdje pedeset puta je poredak temeljen na pravilima. To jako lijepo zvuči, ali po tome je jako teško živjeti”, rekao je Milanović.

“Ono što smo čuli ovdje pedeset puta je poredak temeljen na pravilima. To jako lijepo zvuči, ali toga se teže pridržavati”, rekao je predsjednik.

“Naš posao nije samo da tražimo tuđu pažnju i razumijevanje, ali u nekim stvarima se moramo poslužiti alatima, a među njima je i blokada. Što je radila Turska? Uzela je Švedskoj dio identiteta. Vidjet ćemo kako će to završiti. To se zove pritisak, ne ucjena”, rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i summit i izlazi li NATO jači nakon ovog summita.

"Koliko god bila važna poruka Finskoj i Švedskoj, to se tek treba ostvariti. Rusija je napala Ukrajinu, dnevno, ovisi koga slušate. Prema nekima Ukrajina će pobijediti, prema drugima se Ukrajina raspala. Taj konflikt prijeti da se prelije, svakim danom sve više. Postoje stvari koje mogu dovesti do eskalacije. Hrvatska geografija daje jako puno povoda za optimizam", poručio je predsjednik Milanović.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kaos diljem Hrvatske

Strašni prizori: Pogledajte što je olujni vjetar učinio u Osijeku i Zagrebu. Rušio stabla, štandove, auta...

Više s weba