na sjednici vlade

Plenković: 'U subotu na snagu stupa četvrti paket mjera. Od SAD-a ćemo dobiti 140 mil. dolara'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura

30.3.2023. u 12:25/ Danas.hr

Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor na sjednici Vlade.

Na dnevnom je redu sjednice odluka o odobrenju davanja dioničarskog zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije. Premijer Andrej Plenković najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura. Vlada na taj način poručuje, rekao je, da će HEP kao strateška energetska kompanija ostati u stopostotnom državnom vlasništvu i da neće biti privatizirana. Na dnevnom je redu i prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova (EU) te donošenje Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine.

Kaže kako u subotu na snagu stupa četvrti paket mjera. Govori kako paket vrijedi 1,7 milijardi eura, a nastavlja se na nekoliko ranijih paketa. Vlada RH politikom državnog intervencionizma čuva socijalnu koheziju u društvu, zaključuje.

Dio su paketa, navodi i današnje odluke na sjednici pa se dotiče zajma HEP-a te dokapitalizacije istoga.

Iza nas je intenzivan vanjskopolitički niz aktivnosti, kaže pa navodi da smo dublje ušli u europodručje. Ističe tu i Schengen i nova pravila na granicama pa ističe i partnerstvo sa SAD-om.

"Najave ministrice turizma, na dvije dodatne vrijednosti, i turistička sezona - brojevi dolazaka, noćenja bit će još veći, a svi signali uoči uskrsnih praznika upućuju na to", rekao je.

Kaže i da 140 milijuna dolara iz SAD-a dolazi u RH za novo naoružanje. Dio ide za nabavu eskadrile vojnih helikoptera koje nabavljamo od SAD-a, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrće se i na sastanak s Golobom. Pričali su, navodi, o ribarima, ali i o NE Krško. Sastanak prošao u vrlo dobroj atmosferi, a nastavak već jučer kada su se susreli ministri, govori.

Podsjetio je i na telefonsku sjednicu Vlade gdje su donesene nove cijene goriva pa navodi da su niže.

Osvrnuo se potom i na program cjelodnevne škole pa istaknuo kako se radi u dijalogu s dionicima obrazovnog sustava. "Očekujemo jako dobar odaziv. Fuchs će ga predstaviti svim županijama, očekujem da će biti jako dobro primljeno", zaključuje pa kaže da će mladi dobiti dobro opće znanje, posebna znanja i kvalitetno se prilagođavati tržištu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEKI OD TRENUTAKA

Dvije godine prošle su otkako je Tomašević pobijedio u Zagrebu: Čuvao je bebu, čistio sa radnicima...

Više s weba