SRAMOTAN ČIN

Vandali na Svetom Duhu uništili kablove rashladne komore Pučke kuhinje gdje franjevci kuhaju za siromašne!

10.8.2022. u 21:30/ Ružica Đukić

'Nisam bio ljut nego tužan', poručio je fra Vidović

Nije ih zanimalo hoće li sirotinja imati što jesti. Nepoznati vandali uništili su rashladnu komoru pučke kuhinje na Svetom Duhu. Svo meso u toj hladnjači kupljeno je novcem iz donacija. Hoće li zbog ovog sramotnog čina gladni građani ostati gladi?

"Prerezano je osam kablova, ako sam dobro vidio", kazao je fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje na Svetom Duhu.

Počinitelj je, čini se, dobro znao što radi. Jer sve je ovdje pod naponom i teško da bi neki amater sam od sebe redom rezao kablove. No, je li uistinu nije znao ili samo nije mario za ljude koji bi zbog ovog čina mogli ostati gladni. Meso se, u ovoj pučkoj kuhinji, najteže nabavlja.

"U principu jedina namirnica koju zapravo kupujemo jer to je teško dobiti donaciju mesa i zato mi je nekako šteta i veća", objašnjava fra Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj pučkoj kuhinji gladne ne traže ni osobnu ni potvrdu o sakramentima. Nije potreban nijedan formular da bi kući ponijeli malo povrća, voća ili kruha ili topli obrok. Mnogima jedino što će tog dana pojesti. Ovdje se ne pita ništa. Ovdje se vjeruje.

"Jedini osjećaj koji se meni javio jučer, nije čak ni ogorčenost, nije čak ni ljutnja niti bijes niti ogorčenost nego tuga. Baš, baš sam bio tužan", kaže fra Vidović.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Image
nedelišće

Bizarna krađa u Međimurju: Iz nezaključanog kokošinjca uzeo 16 kokoši

Image
nedelišće

Bizarna krađa u Međimurju: Iz nezaključanog kokošinjca uzeo 16 kokoši

"Preko Facebooka sam čuo za to i, mislim, katastrofa. Nadam se da je zadnji put tako. Ne znam kome bi to palo na pamet", rekao je Dominik iz Zagreba.

Kvar je danas, srećom, saniran prije nego se meso počelo otapati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puna škrinja mesa je bila. To sigurno ima preko 100.000 kuna vrijednosti ak ne i više, u mesu samom", tvrdi Branko Šmaguc, volonter u pučkoj kuhinji.

Pučka kuhinja svoja će vrata ponovno otvoriti u utorak. I svi gladni pozvani su na ručak. I ne samo oni.

"Niti u jednom trenutku ne osjećam nikakvu mržnju prema počinitelju. Ja bih volio da se čovjek javi, da se susretnemo, da se pronađemo. Dapače, počastit ću ga ručkom", poručio je fra Vidović.

Ovaj vandalski čin mnoge je nagnao da se jave i pomognu onima koji inače pomažu drugima. Kao da se ovo zlo moralo dogoditi kako bi se nakon njega pokrenula lavina dobrote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bog ima svoje razloge", kazao je fra Vidović.

A čak je i njemu na tom putu potrebna pomoć vas, dobrih ljudi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba