APOSTOLSKA NUNCIJATURA

Vatikan oštro po Hraniću: Više je vjerovao župniku nego žrtvi. Nije iskazao empatiju

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

'Nažalost, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava, đakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare', stoji u priopćenju

29.3.2023. u 14:13/ Danas.hr

Apostolska nuncijatura obratila se javnosti zbog brojnih upita o konferenciji za novinare koju je prošloga tjedna održao đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.

Riječ je o slučaju u kojem je vlč. Zlatko Rajčevac zlostavljao maloljetnice u Sotinu kraj Vukovara. Kako kažu, Hranić je poštivao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja, ali je više vjerovao župniku nego li prijavama majke jedne od žrtava.

Image
iznio detalje na konferenciji

Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: 'Treba razumjeti patnju roditelja ali i paziti na dostojanstvo eventualnog počinitelja'

Image
iznio detalje na konferenciji

Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: 'Treba razumjeti patnju roditelja ali i paziti na dostojanstvo eventualnog počinitelja'

Priopćenje nuncijature prenosimo u cijelosti:

  1. Ova Apostolska nuncijatura potvrđuje da je, formalno, nadbiskup Đuro Hranić poštivao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika, podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu.
  2. Apostolska nuncijatura još jednom ponavlja da žrtve moraju biti u središtu, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle. Trenutačno zakonodavstvo, međutim, po tom pitanju ostavlja biskupu diskrecijsko pravo odluke.
  3. Nažalost, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava, đakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare.
  4. Već 2015. godine Papa Franjo se ispričao onima koji su pretrpjeli zlostavljanje od strane klera, rekavši: „Duboko mi je žao zbog svih slučajeva kada ste vi ili vaše obitelji prijavili zlostavljanje, a nitko vas nije čuo ili vam nije vjerovao“ (27. rujna 2015., Philadelphia, USA).
  5. To želi činiti i ovo Papinsko predstavništvo, izražavajući svoju blizinu i moleći za oproštenje sve žrtve, znane i neznane, koje su bile izložene neprimjerenom ponašanju pokojnog svećenika Rajčevca. Nažalost, moramo priznati da ne učimo na pogreškama iz prošlosti.
  6. Apostolska nuncijatura istodobno izražava svoje poštovanje i želi zahvaliti onima koji su iskazali veću pozornost prema patnjama žrtava i izrazili njihovu bol.
  7. Naposljetku, što se tiče mogućih mjera koje bi se mogle poduzeti protiv nadbiskupa Hranića, kako sada stvari stoje, postupanje je bilo u okviru zakonskih propisa. Suosjećanje se, naime, može samo očekivati i priželjkivati i ne može ga se nametnuti, a njegov izostanak sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu koji će biti uredno obaviješten.

Više s weba

Pročitajte još

Image
DANAS JE PRAZNIK

Nekad smo Dan državnosti slavili 25. lipnja. Iduće godine Hrvatima pada mrak na oči - pada na isti dan kad i Tijelovo

Više s weba