trening potražnih pasa

Vatrogasne katastrofe bez njih bi bile mnogo teže! Jedan četveronožni vatrogasac odrađuje posao za 25 ljudi!

12.10.2022. u 7:35/ Maja Brkljača

Posebni psi u akciju ne mogu bez posebne licence

Desetogodišnja Lyn čeka akciju. U trenu je na vrhu poligona na kojem nju i vodiča kolege pripremaju za silazak s tornja!

"Stres joj je uvijek, tako da vodič mora kraj nje uvijek bit da je smiruje, da joj olakšava samo spuštanje na pristupačniji teren od kud krećemo na samo traženje", objašnjava vatrogasac DVD-a Kras Šapjane, Sandi Surina.

Tandem se spušta i počinje pretraga terena. Lyn juri i ovoga puta je uspješna! Stiže ekipa za izvlačenje koja ozlijeđenog muškarca prebacuje na sigurno! Na licenciranju su 23 tima.

"Pokrivena je praktički cijela Hrvatska, od svake točke do svake točke Hrvatske u roku sat vremena imamo dostupne potražne pse", rekla je voditeljica grupe Javne vatrogasne postrojbe Opatija, Lorena Laslavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan potražni pas odrađuje posao kao 25 ljudi. Ovaj K9 tim među prvima je stigao u Petrinju nakon strašnog potresa.

"Izvlačili su curu koja je bila zatrpana u zgradi, to je trajalo četiri sata i još smo mjesec dana skoro Kira i ja proveli u Petrinji kao jedan od dežurnih timova", ispričao je zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipovljani, Aleksandar Miličević.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Danas su potvrdili licencu. Baš kao i tandem s Mljeta, a Niko nam kaže da je u ovo krenuo prije pet godina jer je Dubrovačko-neretvanska županija jedna od najtrusnijih u Hrvatskoj.

Image
heroji potresa

Već se danima spašavaju unesrećeni iz potresa, u tome pomažu i potražni psi: 'Imaju neprocjenivu vrijednost'

Image
heroji potresa

Već se danima spašavaju unesrećeni iz potresa, u tome pomažu i potražni psi: 'Imaju neprocjenivu vrijednost'

"Za njezinu licencu treba vježbat nekih 10 do 18 mjeseci da bi uopće prošla poslušnost i onda potragu", rekao je vodič potražnog psa Javne vatrogasne postrojbe Mljet, Niko Stjepović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psima su zadaci igra. Vježba se svakodnevno, testira jedanput na godinu.

"Poslušnost, prošli su prepreke, teorijski ispit su polagali i na kraju zahtjevno je bilo pretraživanje ruševina, pretraživanje u šumi i u to smo još ubacili alpinističke tehnike i rad s različitim vatrogasnim alatima", kazao je zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Opatija, Zoran Lasić.

Deseto licenciranje bilo je uspješno. Dobro je znati da su vatrogasci i njihovi potražni psi spremni, ali najbolje će biti ako ne budu imali posla!

Više s weba

Pročitajte još

Image
ODLUČENO JE

Četvero osumnjičenih u slučaju ruske jahte 'Irina Vu' pušteni da se brane sa slobode

Više s weba